Érseki szentmise a kalocsai fegyházban

Hazai – 2015. december 23., szerda | 18:03

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmisét mutatott be december 21-én a Kalocsai Fegyház és Börtön Szent Kereszt-kápolnájában, amelyen részt vett Csóti András büntetés-végrehajtási altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka is.

Az ünnepi szentmisét az érsek Kalocsa város polgármestere, a meghívott vendégek, a fegyveres és rendvédelmi, valamint társszervek képviselői, továbbá a fogvatartottak jelenlétében mutatta be.

Bábel Balázs szentbeszédében emlékeztetett rá, hogy amikor Ferenc pápa meghirdette az irgalmasság évét, azt is lehetővé tette, hogy a börtönkápolnába vezető ajtó is az irgalmasság kapujaként szolgáljon.

A főpásztor kiemelte: „Az Isten irgalma akkor hatékony, ha mi is meg tudunk bocsájtani és az irgalom gyakorlásával mi is reménykedünk, hogy irgalmat nyerünk. Az irgalmasság éve legyen ajándék és feladat. Mi magunk is legyünk türelmesek embertársainkkal, gyakoroljuk az irgalmasságot és a szeretet többféle módját. Készüljünk a karácsonyra, várjuk Jézus születését, ezzel a várakozással szeretnénk mi is megtisztulni.”

„Egyszer egy szentmise után odajött hozzám egy nő, aki hosszú éveket raboskodott Kalocsán – mondott el egy személyes visszajelzést az érsek. – A nevét sem tudom, de ahogy elmondta, hogy itt volt, felsejlett az arca... Elmondta, hogy mi papok el sem tudjuk képzelni, itt a rácsok mögött mennyit jelent egy-egy szentmise és megköszönte, hogy részt vehetett rajtuk.” 

„Így hát legyen az önök számára a Szent Kereszt-kápolna a »nyugalom, a béke szigete«, a nevében is benne van, hogy Jézus értünk hordozta a keresztet. Isten irgalmában bővelkedő áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok mindannyiuknak!" – fogalmazott a főpásztor.

A szentmisén közreműködött az intézet énekkara, amelynek karvezetője Eperjesi György címzetes büntetés-végrehajtási százados, reintegrációs tiszt volt.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Cselik Beatrix

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria