Espereskerületi kórustalálkozót tartottak Mezőkövesden

Kultúra – 2017. május 26., péntek | 10:37

Espereskerületi kórustalálkozót rendeztek a mezőkövesdi Jézus Szíve-templomban május 20-án, amelyen hét énekkar vett részt. Az eseményen jelen volt Ternyák Csaba egri érsek, a rendezvény fővédnöke is.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kórustalálkozót először 1995-ben, Szent László király halálának 900. évfordulóján rendezték meg Mezőkövesden, majd még két egymást követő évben szintén itt kapott helyet a találkozó a Gaál István énekkar és Mozer János karnagy vezetésével, az akkori plébános támogatásával.

Hétéves szünet után 2002-ben, az ezeréves Egri Főegyházmegye millenniumián folytatódott a hagyomány más formában, „Dicsérjétek az Urat!” kórustalálkozó néven. Ternyák Csaba egri érseket kérték fel fővédnöknek, aki azóta is ellátja e feladatot. A találkozót több éven át más-más kórus rendezte, és a program során elhangzik egy közös énekszám is. Évről évre meghívnak egy vendég énekkart is, amely nem az esperesi kerülethez tartozik. A találkozó nem versenyszerű, elsősorban nem szakmai, hanem lelkiségi alapokra épül.

Idén részt vett a találkozón a mezőkövesdi Jézus Szíve-templom vegyeskara, illetve férfikara, mindkettő Török László karnagy vezetésével; a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola gyermekkara, Kovácsné Együd Ilona tanárnő vezetésével, a mezőszemerei Sarlós Boldogasszony Női Kar; a mezőkövesdi templom Szent László kórusa, mindkettő Mozerné Horga Stefánia irányításával, továbbá a csincsei templom énekegyüttese Vinnai Anikó tanárnő vezetésével. Idén az egri főszékesegyház Urbán Péter vezette liturgikus kórusát hívták meg a rendezvényre.

A találkozón megemlékeztek Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójáról, valamint Halmos László egyházzenész, zeneszerző halálának 20. évfordulójáról. Az énekkarok előadásában Kodály- és Halmos-művek is elhangzottak.

Forrás és fotó: Szent László-plébánia, Mezőkövesd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria