Esterházy Jánosra emlékeztek Bodollón

2017. szeptember 13. szerda 16:16

60 évvel ezelőtt börtönben hunyt el a csehszlovákiai magyar kisebbség ügyét felkaroló politikus, Esterházy János. A vértanú sorsú főnemest szeptember 16-án a zoboraljai Alsóbodokon temetik újra. Emléke előtt országos Esterházy-futással tisztelegnek a felvidéki magyarok. Gábor Bertalan tájékoztatott.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Esterházy János sírja körül nemzeti emlékhelyet is kialakítanak, kápolnával, barlangsírral, szabadtéri oltárral és emlékszobával.

Az újratemetés és az emlékhely megáldása előtti napokban országos Esterházy-emlékfutást rendeznek, melynek során a futók áthaladnak azokon a településeken, amelyekben szobrok, szöveges táblák vagy egyéb jelek utalnak a krisztusi utat járt politikus hősiességére.

A futó zarándokok szeptember 13-án érintették a Szepsi melletti Bodollót is, ahol Gábor Bertalan plébános köszöntötte őket, és részt vettek az egyházközség fatimai engesztelő imatalálkozóján.

A nyitraújlaki születésű főnemes úgy védte a csehszlovákiai magyar nemzeti kisebbség igazát, hogy közben nem sértette más népek jogait – emlékeztetett Gábor Bertalan. – Élete kockáztatásával mentett lengyeleket és zsidókat, segítette az állásuktól megfosztott politikai üldözötteket és a szegényeket, jótevőiért és ellenségeiért egyformán imádkozott. Életpéldája megbolydult világunkban megerősítheti a szlovák-magyar jó szomszédiság szálait, ami ösztönzően hathat a népek közötti megbékélési folyamatra a világ más térségében is.

Az imatalálkozó során a futók emlékszalagot kötöttek zarándokkeresztjükre, melyet elvisznek majd az alsóbodoki újratemetésre. A szalaghoz egy zsebkendőnyi termőföldet is kaptak, melyet a vértanú emlékkápolnájában helyeznek el.

Az esemény végén együtt imádkoztak Esterházy János boldoggá avatásáért, majd felkeresték Ikrényi Annát, akinek édesapja, Pálóczi Elek mint az Egyesült Magyar Párt helyi szervezetének vezetője fogadta egykor az országjáró körútján levő Esterházy Jánost.

Fotó: Gábor Bertalan

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-tavolodoban-bucsu-kanyadi-sandortol
„Távolodóban” – Búcsú Kányádi Sándortól

A déli harangszóval érkezett a szomorú hír ma, 2018. június 20-án: meghalt Kányádi Sándor. A költőre és az emberre emlékezünk, akinek egyszer vendégei lehettünk.

2018. június 20. szerda
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

2018. június 20. szerda