Esterházy Jánosra emlékeztek Bodollón

2017. szeptember 13. szerda 16:16

60 évvel ezelőtt börtönben hunyt el a csehszlovákiai magyar kisebbség ügyét felkaroló politikus, Esterházy János. A vértanú sorsú főnemest szeptember 16-án a zoboraljai Alsóbodokon temetik újra. Emléke előtt országos Esterházy-futással tisztelegnek a felvidéki magyarok. Gábor Bertalan tájékoztatott.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Esterházy János sírja körül nemzeti emlékhelyet is kialakítanak, kápolnával, barlangsírral, szabadtéri oltárral és emlékszobával.

Az újratemetés és az emlékhely megáldása előtti napokban országos Esterházy-emlékfutást rendeznek, melynek során a futók áthaladnak azokon a településeken, amelyekben szobrok, szöveges táblák vagy egyéb jelek utalnak a krisztusi utat járt politikus hősiességére.

A futó zarándokok szeptember 13-án érintették a Szepsi melletti Bodollót is, ahol Gábor Bertalan plébános köszöntötte őket, és részt vettek az egyházközség fatimai engesztelő imatalálkozóján.

A nyitraújlaki születésű főnemes úgy védte a csehszlovákiai magyar nemzeti kisebbség igazát, hogy közben nem sértette más népek jogait – emlékeztetett Gábor Bertalan. – Élete kockáztatásával mentett lengyeleket és zsidókat, segítette az állásuktól megfosztott politikai üldözötteket és a szegényeket, jótevőiért és ellenségeiért egyformán imádkozott. Életpéldája megbolydult világunkban megerősítheti a szlovák-magyar jó szomszédiság szálait, ami ösztönzően hathat a népek közötti megbékélési folyamatra a világ más térségében is.

Az imatalálkozó során a futók emlékszalagot kötöttek zarándokkeresztjükre, melyet elvisznek majd az alsóbodoki újratemetésre. A szalaghoz egy zsebkendőnyi termőföldet is kaptak, melyet a vértanú emlékkápolnájában helyeznek el.

Az esemény végén együtt imádkoztak Esterházy János boldoggá avatásáért, majd felkeresték Ikrényi Annát, akinek édesapja, Pálóczi Elek mint az Egyesült Magyar Párt helyi szervezetének vezetője fogadta egykor az országjáró körútján levő Esterházy Jánost.

Fotó: Gábor Bertalan

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-hol-nincs-elso-es-nincs-utolso-vendeg
„Hol nincs első és nincs utolsó vendég”

Évközi 25. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 10,28–33)

16:00
segito-es-arto-felelmeinkrol-szabadegyetemi-eloadas-sapientia-foiskolan2
Segítő és ártó félelmeinkről – Szabadegyetemi előadás a Sapientia Főiskolán

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének (CSI) őszi szabadegyetemi előadását „Segítő és ártó félelmeink” címmel szeptember 21-én tartották meg az intézet vezető munkatársai: Papp Miklós, Somogyiné Petik Krisztina és Elekes Szende.

2017. szeptember 22. péntek