Éves jelentés: nyolc országban alig van vallásszabadság

Kitekintő – 2013. május 21., kedd | 12:20

Burma, Kína, Eritrea, Irán, Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Szudán és Üzbegisztán voltak a vallásszabadságot legkevésbé tiszteletben tartó országok 2012-ben az amerikai kormány vallásszabadságról szóló nemzetközi jelentése szerint, amelyet John Kerry külügyi államtitkár tett közzé május 20-án.

Az amerikai kormányzatot az 1998-as nemzetközi vallásszabadságról szóló törvény (International Religious Freedom Act) kötelezi a jelentés elkészítésére. A dokumentumot külön, erre szakosodott bizottság készíti el minden évben – írja a CNA.

A jelentés szerint az antiszemitizmus Venezuelában, Egyiptomban és Iránban ölti a legaggasztóbb méreteket.

Az amerikai kongresszus több, vallásszabadsággal foglalkozó tagja ugyanakkor kritizálta a jelentést, mivel az 2011 óta nem újította meg a legaggasztóbb országok nyolcas listáját, ami annyit tesz, hogy ha az említett nyolc országot nem nyilvánítják újra problematikusnak (Countries of Particular Concern), akkor az ezen országok ellen bevezetett szankciók lejárnak 2013 augusztusában..

Chris Smith, Frank Wolf és Joe Pitts szerint létre kellene hozni egy újabb nyolcas listát Egyiptommal, Irakkal, Nigériával, Pakisztánnal, Tadzsikisztánnal,  Türkmenisztánnal és Vietnammal.

Magyar Kurír
(szg)