Évszázados zarándokhely újult meg Hőgyészen

2014. július 17. csütörtök 12:58

Megújult a Tolna megyei Hőgyész külterületén található csicsói templom és remeteség. A több mint kétszázötven éves zarándokhelyre a múlt század elején közel tízezren látogattak el zarándokként – tájékoztatott a Beszédírók PR ügynökség.

Az egykori remeteséget, annak templomát és a legenda szerint csodás gyógyulásokban közreműködő szentkutat magában foglaló, leromlott állapotú épületegyüttest Hőgyész Nagyközség Önkormányzata a közmunkaprogram, a Hőgyészi Értékőrző Egyesület pedig pályázati segítséggel közel tízmillió forintból együtt újította fel.

Botta György, Hőgyész polgármestere elmondta, hogy a település kollektív emlékezetében a mai napig is erősen él mindaz a hagyomány és legenda, mely Tolna megye lelki központjává avatta Csicsót. A polgármester hozzátette: a többnemzetiségű nagyközségben a 18. században betelepült németek leszármazottai inkább a templomban elhelyezett Szűz Mária-kegyképnek, míg a magyarok a forrásvíznek, a szentkútnak tulajdonítanak csodatévő erőt.

Fotó: Baricz Árpád

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kanonoki-eskutetel-kalocsan
Nemcsak díszruhával jár, elköteleződéssel is – Kanonoki eskütételt ünnepeltek Kalocsán

Szent Lukács ünnepén, október 18-án, Kalocsán nemcsak a 67. születésnapját ünneplő főpásztort, Bábel Balázst köszöntötték. Ekkor tették le esküjüket a káptalan kinevezett tiszteletbeli kanonokjai is a székesegyházban bemutatott szentmisén.

2017. október 20. péntek
konferenciaval-es-kiallitassal-emlekeztek-meg-pyrker-janos-laszlo-ersekrol-egerben
Konferenciával és kiállítással emlékeztek meg Pyrker János László érsekről Egerben

Pyrker János László érseki beiktatásának 190. évfordulója alkalmából október 17-én és 18-án emlékkonferenciát szervezett az Egri Főegyházmegye az egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban.

2017. október 20. péntek