Ezrek vesznek részt a spanyol nyelvű szentmiséken a nashville-i templomban

Kitekintő – 2016. október 19., szerda | 14:55

Tennessee állam fővárosában minden vasárnap több ezren vesznek részt a Sagrado Corazón (Szent Szív) lelkészség spanyol nyelvű szentmiséin a hatalmas, 3300 férőhelyes épületben, mely korábban baptista használatban állt.

A nagy tömegeket vonzó hétvégi spanyol nyelvű szertartások jól tükrözik a nashville-i egyházmegye pezsgő hispán közösségi életét – és egyben Közép-Tennessee változó arcát.

Nashville, Tennessee fővárosa rohamosan növekszik, a város katolikus közössége pedig – mely hajdan többségében ír származású hívekből állt – az elmúlt évtizedekben „egészségesen multikulturálissá” vált – fogalmazott David Choby nashville-i püspök, hozzátéve: „rendkívül izgalmasnak találom, hisz a katolicizmus alapvető jellemzője a nyitottság a különböző kultúrák, a különféle etnikumok felé”.

A Sagrado Corazón-lelkészség, melynek feladata az egyházmegye spanyol ajkú híveinek pasztorációja, 2015 áprilisában költözött a volt baptista imaházba – azóta ez az épület ad otthont az egyházmegye hispán közösségének. A hivatalosan a Katolikus Pasztorális Központ nevet viselő, monumentális épület a nashville-i egyházmegye egyik központja, számos egyházmegyei programnak és irodának ad helyet.

Az egyházmegye első hispán plébániája, a Guadalupei Miasszonyunk-plébánia szintén egy volt baptista imaházban talált otthonra 2007-ben. A hétvégi négy szentmisén mintegy négyezer hívő vesz részt, míg a Sagrado Corazón-lelkészség három hétvégi szertartása több mint háromezer hívőt vonz a becslések szerint.

Mindez összefüggésben áll Tennessee államnak az egész Egyesült Államokra jellemző demográfiai változásával, melynek hátterében a rendkívül nagy mértékű bevándorlás áll, különösen a spanyol ajkú hívek migrációja. A Pew Kutatóközpont adatai szerint 2007-ben még 55 százalék volt a fehér keresztény lakosság aránya az Egyesült Államokban, ez 2015-re 45 százalékra esett vissza. Tennessee államban 2007-ben a lakosság 68 százaléka volt fehér keresztény, 2015-ben ez az arány 59 százalékra csökkent.

Nashville hispán közössége ugrásszerűen növekedett az elmúlt három évtizedben, jelenleg a város népességének tíz százalékát teszi ki, ami 2014-ben 66 ezer embert jelentett – ez az 1980-as népességszám tizenhétszerese.

A spanyol ajkú közösség lelkészsége az 1990-es évek elején jött létre az egyházmegyében, amikor Észak-Mexikóból négy pap érkezett, hogy Tennessee állam középső részén ellássák a tömegesen bevándorló hispán népesség szolgálatát. „Érzékelték, hogy egy új népességcsoport áramlik be, és az egyházmegye készen akart állni a lelki szükségleteikről való gondoskodásra. Azt hiszem, összességében nagyon jó munkát végeztünk” – summázta David Choby püspök.

Napjainkban az egyházmegye ötvennégy plébániájának felében van lehetőség spanyol nyelvű misén való részvételre. Kétnyelvű és spanyol ajkú papok, diakónusok és nővérek gondoskodnak a több tízezer hispán katolikus lelki szükségleteiről.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: The Tennessean

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria