Fábry Kornél Kaposvár Városért kitüntetésben részesült

Hazai – 2017. január 25., szerda | 10:51

Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése Kaposvár Városért kitüntetést adományozott Fábry Kornél egykori kaposfüredi plébánosnak, a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága főtitkárának. A díjat január 23-án, a város ünnepi közgyűlésén adták át.


A huszonötödik alkalommal megtartott városnapon az ünnepi közgyűlésnek a Szivárvány Kultúrpalota adott otthont. Szita Károly polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta: nem mehetünk előre másképpen, csak a múlt értékeire alapozva, megőrizve mindazt, ami jó, ami értékes, s hozzáadva mindazt, ami mi vagyunk, ami még hiányzik, ami igazodik a jelenünkhöz és a remélt jövőhöz, és ami tehetségünk, szorgalmunk, vágyaink szerint tőlünk telik. Amit utódainknak adhatunk át méltó örökségként.

Az ünnepi közgyűlésen több rangos városi elismerést átadtak. Kaposvár Városért kitüntetésben részesült többek között Fábry Kornél, a város számára az egész katolikus közösségben elismerést szerző léleképítő és közösségszervező munkásságáért.

* * *

Fábry Kornél 1972-ben született Budapesten egy ötgyermekes katolikus család negyedik gyermekeként. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetem francia szakán folytatta tanulmányait. Mielőtt a papi pályára lépett volna, többek között az Országgyűlési Levéltárban is dolgozott. Élethivatása az 1995-ben rendezett manilai ifjúsági világtalálkozón tudatosodott benne, amelyen Magyarország egyik delegáltjaként vett részt, és II. János Pál pápával is találkozott.


A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett, 2000-ben szentelték pappá, majd az Emmánuel Közösség tagjaként Párizsban tanult egy évet. Két évig a kaposvári Szent Imre-templomban volt káplán. Ezután Rómában tanult öt évig, ahol megszerezte a szaklicenciát és a doktorátust biblikus teológiából.

2008-ban lett Kaposfüred plébánosa. Hivatástudata és áldozatkész munkája a városrész határain túl is tiszteletet váltott ki. 2012-ben megkapta a Somogy Megyei Prima díjat.

Kaposfüredi szolgálata 2016-ban ért véget, miután Erdő Péter bíboros kinevezte a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának főtitkárává. Személyiségének pozitív kisugárzása, közvetlen, barátságos viselkedése, emberközeli, lendületes életvitele és életszemlélete az idősek és fiatalok számára egyaránt példamutató. Szabadidejében síel, szörfözik, teniszezik, emellett pedig elismert amatőr fotós.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kaposvári Egyházmegye; Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria