Fél évszázados a pécsi ciszterci gimnázium Orff-zenekara

Kultúra – 2015. április 6., hétfő | 14:03

Magyarország első Orff-zenekara, amelyet a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diákjai alkotnak, április 10-én ünnepi előadással emlékezik névadójára, Carl Orff zeneszerzőre, aki 120 éve született – tájékoztatott az iskola.

A pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban 1965-ben alapította meg Ivasivka Mátyás karnagy-tanár Magyarország első Orff-zenekarát. Az első ütőhangszereket az akkor hetven esztendős névadó, Carl Orff maga ajándékozta az iskolának.

Xilofon, metallofon, harangjáték, marimba, konga, bongó, dob, különféle ütőhangszerek, gitár, bendzsó, furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, hegedű, cselló, bőgő, tangóharmonika, basszusgitár, szintetizátor – az ezek által keltett különleges és egyedi hangzásvilág ámulatba ejti a hallgatókat.

Mivel a zenekarban diákok játszanak, évről évre meglepetéseket rejt, hogy milyen hangszeren játszó tehetségek bukkannak föl az újonnan felvett gimnazisták között, és leleményességet igényel megtalálni a zenekar összetételének megfelelő darabokat.

Az eltelt ötven év alatt sikerrel néztek szembe a kihívásokkal, a zenekar az egymást követő négy karnagy vezetésével kiadott több CD-t. Számos rádiófelvételt, televíziós szereplést, helikoni elismerést tudhat magáénak. Szép sikereket ért el hazai és külföldi fellépéseken: 2010-ben az I. Pécsi Diákfesztiválon pedig gyémánt fokozatot kapott.

Az Orff-zenekar fennállásának fél évszázados évfordulóját jubileumi koncerttel ünnepli. A közreműködők között szerepel Kopjár Gábor, a zenekar alapító tagja, aki annak idején furulyán játszott, s később orvosként sem szakadt el a zenéléstől. Ezúttal nem orgonál, amit sokszor szokott, hanem zongora mellé ül. Fellépnek volt diákok, Gyurkó Kinga, Stangl-Bokor Viktória, Darabos Kata, a Nagy Lajos Gimnázium Laudate Vegyeskara, a Ciszterci Nevelési Központ Fúvószenekara és a Pitypang tánciskola balettosai.

Carl Orff, a Carmina Burana szerzője nyáron lenne 120 éves. A mostani diákokból álló Orff-zenekar előtte is tiszteleg azzal, hogy felhangzik egyik műve, a Gassenhauer. A régi diákokkal kibővült zenekart az ünnepi előadáson, április 10-én, pénteken 18 órakor a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma Dísztermében a jelenlegi és korábbi karnagyok vezénylik: Csák (Borbás) Lili, (Bereginé) Szőts Annamária és Bergics Lajos.

Ha a zenekar megalapítójának, Ivasivka Mátyásnak egészségi állapota lehetővé teszi, őt is köszönthetik a zenekar régi és jelelegi tagjai.

Fotó: CRNL.hu, Carl-orff-festspiele.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria