Felszentelték a jánosházi templomot

2018. december 27. csütörtök, 13:07

Székely János szombathelyi megyéspüspök december 22-én felszentelte a belső felújítási munkák eredményeként megszépült jánosházi templomot. Az elmúlt években széles körű összefogásnak köszönthetően kívül és belül megújult a Vas megyei település temploma.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

229 évvel ezelőtt, 1789. december 22-én áldották meg a jánosházi templomot. Erre a napra, Keresztelő Szent János ünnepére időzítette a mostani ünnepét is a jánosházi közösség. Néhány évvel ezelőtt kívülről újult meg a templom, húsvét óta pedig a belső restaurálási munkák zajlottak. A teljes belső felújítás magában foglalta a freskók, a Szent Ferenc-oltár, a keresztelőkút, a bejárati ajtók és a padozat cseréjét, illetve felújítását, restaurálták az orgonát, új villamos hálózat, hangosítás és kivetítő rendszer készült.

Székely János megyéspüspök szentelte fel a külső és belső munkák eredményeként régi szépségében pompázó templomot. Az ünnepi szentmise kezdetén a Szent Imre Általános Iskola növendékei versekkel köszöntötték a megújult templomot, kezükben a hűséget, a tisztaságot és más erényeket jelképező virágokat tartva.

Ezt követően a megyéspüspök átvette a templom kulcsait, majd megszentelte a templomot, megáldotta a felújított liturgikus berendezéseket. A felújított orgonát Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök áldotta meg. (A szentmise első részét meg lehet tekinteni a Szombathelyi Egyházmegye Facebook-oldalán.)

Szentbeszédében Székely János a templom védőszentjére, Keresztelő Szent Jánosra utalva kiemelte: a templom az a hely, ahol felismerhetjük hibáinkat, megbánhatjuk bűneinket és részesülhetünk az újjászületés kegyelmében. A megyéspüspök hangsúlyozta: fontos, hogy a templom kapui mindig és mindenki előtt nyitva álljanak, legyen az egy szegény ember vagy egy hittől eltávolodott ember.

Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják ITT.

A szentmise végén V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő üzenetét, majd Bodorkós Imre plébános mondott köszönetet. Kiemelte: összefogással valósulhatott csak meg a templom külső és belső felújítása, és erre az összefogásra a továbbiakban is szükség lesz, hiszen meg kell tölteni a templomot élettel.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
csillagnak-kellett-lennie-szaz-eve-szuletett-prokop-peter-festomuvesz-papra-emlekeztek
Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és alkotott.

2019. január 19. szombat
az-online-torzsed-helyett-tanulj-meg-boldogulni-csaladoddal-gyerekeink-es-az-internet
Az online „törzsed” helyett tanulj meg boldogulni a családoddal! – A gyerekeink és az internet

2018. augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját tesszük közzé.

2019. január 19. szombat