Felszentelték a jánosházi templomot

2018. december 27., csütörtök | 13:07

Székely János szombathelyi megyéspüspök december 22-én felszentelte a belső felújítási munkák eredményeként megszépült jánosházi templomot. Az elmúlt években széles körű összefogásnak köszönthetően kívül és belül megújult a Vas megyei település temploma.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

229 évvel ezelőtt, 1789. december 22-én áldották meg a jánosházi templomot. Erre a napra, Keresztelő Szent János ünnepére időzítette a mostani ünnepét is a jánosházi közösség. Néhány évvel ezelőtt kívülről újult meg a templom, húsvét óta pedig a belső restaurálási munkák zajlottak. A teljes belső felújítás magában foglalta a freskók, a Szent Ferenc-oltár, a keresztelőkút, a bejárati ajtók és a padozat cseréjét, illetve felújítását, restaurálták az orgonát, új villamos hálózat, hangosítás és kivetítő rendszer készült.

Székely János megyéspüspök szentelte fel a külső és belső munkák eredményeként régi szépségében pompázó templomot. Az ünnepi szentmise kezdetén a Szent Imre Általános Iskola növendékei versekkel köszöntötték a megújult templomot, kezükben a hűséget, a tisztaságot és más erényeket jelképező virágokat tartva.

Ezt követően a megyéspüspök átvette a templom kulcsait, majd megszentelte a templomot, megáldotta a felújított liturgikus berendezéseket. A felújított orgonát Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök áldotta meg. (A szentmise első részét meg lehet tekinteni a Szombathelyi Egyházmegye Facebook-oldalán.)

Szentbeszédében Székely János a templom védőszentjére, Keresztelő Szent Jánosra utalva kiemelte: a templom az a hely, ahol felismerhetjük hibáinkat, megbánhatjuk bűneinket és részesülhetünk az újjászületés kegyelmében. A megyéspüspök hangsúlyozta: fontos, hogy a templom kapui mindig és mindenki előtt nyitva álljanak, legyen az egy szegény ember vagy egy hittől eltávolodott ember.

Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják ITT.

A szentmise végén V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő üzenetét, majd Bodorkós Imre plébános mondott köszönetet. Kiemelte: összefogással valósulhatott csak meg a templom külső és belső felújítása, és erre az összefogásra a továbbiakban is szükség lesz, hiszen meg kell tölteni a templomot élettel.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
utolso-utjara-kisertek-palos-frigyest-vacon
Utolsó útjára kísérték Pálos Frigyest Vácon

Pálos Frigyes Leó temetése alkalmából március 20-án Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban, Varga Lajos váci segédpüspök, Koza József tiszteletbeli kanonok, prépost, címzetes esperes, Tóth Ferenc esperes és Gedeon József koncelebrálásával.

2019. március 22., péntek
orzoje-vagyok-az-en-testveremnek-bemutattak-nemeth-gabor-bioetikai-konyvet
Őrzője vagyok az én testvéremnek – Bemutatták Németh Gábor bioetikai könyvét

Március 21-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán mutatták be Németh Gábor „Bioetikai vázlatok” című könyvét, a kar és a kötetet kiadó Szent István Társulat közös szervezésében.

2019. március 22., péntek