Felújítják a nagyváradi székesegyház orgonáját

2019. február 20., szerda | 9:00

A nagyváradi római katolikus püspökség pályázatot nyert a székesegyház orgonájának felújítására.

A barokk orgona 1782-ben készült el, a bécsi Fridolin Festl orgonamester alkotása. Az 1890-es években Ország Sándor kibővítette és lényegesen átalakította a hangszert. A mostani restauráció a 19. századi állapothoz való visszatérést célozza meg. A közbeszerzésre csak szakképzett restaurátorműhelyek jelentkezhetnek, de a püspökség független szakértőket is bevon tanácsadói minőségben mind a tervezési fázisba, mind a kivitelezés felügyeletébe.

A püspökség kilencven személy képzését vállalta egy nagyobb méretű magyar–román határon átívelő projekt részeként, ezek között szerepel a restaurátor, kiállításszervező, teremőr-gyűjteménykezelő, kántor-orgonista szakoktatás. Ez utóbbi az, amelynek oktatásához megfelelő hangszerre van szükség, így indokolttá válik a projekt keretén belül az orgona felújítása. A szakképesítéseken és hangszer restaurálásán kívül a projekt magában foglal még két jelentős komolyzenei eseményt is.

A pályázat futamideje 2019. március 1-jétől számított tizennyolc hónap. A projekt összköltsége több mint 2,5 millió euró, ebből a püspökség közel félmillió eurós támogatásban részesül, amelynek 85 százaléka uniós finanszírozás, 13 százaléka a román kormány által biztosított forrás, valamint 2 százaléka vissza nem térítendő önerő – értesít a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő