Felújítják a nagyváradi székesegyház orgonáját

2019. február 20., szerda | 9:00

A nagyváradi római katolikus püspökség pályázatot nyert a székesegyház orgonájának felújítására.

A barokk orgona 1782-ben készült el, a bécsi Fridolin Festl orgonamester alkotása. Az 1890-es években Ország Sándor kibővítette és lényegesen átalakította a hangszert. A mostani restauráció a 19. századi állapothoz való visszatérést célozza meg. A közbeszerzésre csak szakképzett restaurátorműhelyek jelentkezhetnek, de a püspökség független szakértőket is bevon tanácsadói minőségben mind a tervezési fázisba, mind a kivitelezés felügyeletébe.

A püspökség kilencven személy képzését vállalta egy nagyobb méretű magyar–román határon átívelő projekt részeként, ezek között szerepel a restaurátor, kiállításszervező, teremőr-gyűjteménykezelő, kántor-orgonista szakoktatás. Ez utóbbi az, amelynek oktatásához megfelelő hangszerre van szükség, így indokolttá válik a projekt keretén belül az orgona felújítása. A szakképesítéseken és hangszer restaurálásán kívül a projekt magában foglal még két jelentős komolyzenei eseményt is.

A pályázat futamideje 2019. március 1-jétől számított tizennyolc hónap. A projekt összköltsége több mint 2,5 millió euró, ebből a püspökség közel félmillió eurós támogatásban részesül, amelynek 85 százaléka uniós finanszírozás, 13 százaléka a román kormány által biztosított forrás, valamint 2 százaléka vissza nem térítendő önerő – értesít a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle