Felvételi és nyílt nap a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán

Hazai – 2016. február 10., szerda | 17:46

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola tanár szakos képzéseire február 15-ig lehet jelentkezni. Az intézmény február 12-én nyílt napot tart: a délelőtti kurzusok szabadon látogathatók lesznek, majd Cziglányi Zsolt rektor beszélget az érdeklődőkkel a főiskola kínálta lehetőségekről.

A hittudományi főiskola a képzés során felsőfokú végzettséget, általános teológiai műveltséget ad a hallgatók számára, és felkészíti őket az egyházi munkára. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karával való együttműködésnek köszönhetően a hallgatók tanár szakos képesítést is szerezhetnek. Létszámukat tekintve az évfolyamok jóval kisebbek, mint az egyetemen, így az oktatás során több idő jut egy-egy hallgatóra, és jobban megismerhetik egymást az évfolyamokon belül és azok között is.

A főiskola számos lehetőséget kínál a hallgatóknak rövid és középtávú – elsősorban külföldi (a CEEPUS révén jobbára közép-európai) országokba szóló – ösztöndíjak tekintetében. A pécsi intézmény akkreditált Theolingua nyelvvizsgaközpont is, és a nyelvvizsgára való felkészülésben is segítséget nyújt az itt tanulóknak. A szakmai elmélyülésre vágyók munkáját a Berényi Zsigmond Szakkollégium segíti, illetve a Bécsi Egyetem Katolikus Teológiai Karával való együttműködés eredményeként az első végzett hallgató megkezdheti PhD-tanulmányait a Bécsi Egyetemen.

Az egyetemmel kötött együttműködési megállapodás lehetővé tette a párhuzamos képzést a PTE BTK öt szakán (német, angol, magyar, történelem, kommunikáció) tanuló hallgatók, illetve a főiskola hittanár szakos hallgatói számára.

A diploma megszerzését követően az elhelyezkedési lehetőségek kifejezetten jónak mondhatók. A fakultatív hittanoktatás bevezetése nyomán jelenleg folyamatosan töltik fel a hittanári pozíciókat a közoktatásban. A Pécsi Egyházmegyében is lezajlott szabályozásoknak köszönhetően a hittanárként elhelyezkedők fizetése jelenleg versenyképesnek számít. A hallgatók túlnyomó része az egyházmegyében talál munkát. Az itt szerezhető végzettség mindenben megfeleltethető egy bölcsészdiplomának. Az a színes paletta, amelyen a bölcsészek „tényleges” végzettségükre való tekintet nélkül elhelyezkednek, ugyanúgy érvényes a teológiát végzettekre is.

A főiskolai képzés mindazoknak ajánlott, akik elhivatottságot éreznek az egyházi szolgálatra, érdeklődnek a teológia, az egyháztörténet, a bioetika iránt.

Az intézmény február 12-én nyílt napot tart, amelyre várja a képzések iránt érdeklődőket. A délelőtti kurzusok szabadon látogathatók lesznek, 11.30-kor pedig Cziglányi Zsolt rektor beszélget az érdeklődőkkel a továbbtanulás rendszeréről, illetve a főiskola kínálta lehetőségekről. A részletes program itt olvasható.

A jelentkezésről és az intézményről bővebb információk innen tölthetők le, illetve megtalálhatók a főiskola honlapján

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria