Felvidékiek zarándokoltak Máriapócsra

2018. október 9. kedd 14:04

A felvidéki Nagykaposról október 6-án 43-an zarándokoltak Máriapócsra. Jeso Eszter beszámolója.

Az indulás előtt Susko Mihály, városunk római katolikus esperes-plébánosa megáldott minket, és közösen elimádkozta velünk az Oltalmad alá futunk kezdetű imát. Október lévén az örvendetes szentolvasóval köszöntöttük útközben a Boldogságos Szűzanyát, és kértük anyai pártfogását, hogy őrizzen minket az utunk során.

A máriapócsi bazilikába énekszóval mentünk be, és mindannyian elhelyeztünk egy-egy szál virágot a templom oltáránál, a Könnyező Szűzanya kegyképénél. Számomra csodálatos volt a közösség érzése, mely ekkor sugárzott rólunk. A zarándokoló híveknek lehetőségük volt kibékülni egymással és Istennel a szentgyónás szentsége által, és így tiszta szívvel ünnepelni hitünk szent titkait.

A római katolikus szentmisét Pásztor Károly atya mutatta be számunkra a bazilikában. Homíliájában a házasság fontosságáról elmélkedett, és arról, hogyan működhet jól egy házasság. Szerinte a hit és a közös ima a legfontosabb, ugyanis „a család, amelyik együtt imádkozik, együtt is marad”. Ezt adta számunkra útravalónak. Mivel október van, így a rózsafüzér közös imádságára hívta családjainkat. Prédikációjában a Szent Családot is szemünk elé állította, melynek életében szintén megtalálhatóak voltak különböző nehézségek. De mégis boldogok voltak, mert velük volt az Isten. A családnak ugyanis nem egyedül kell hordoznia keresztjét, hanem az Úr segítségével. Bátorított minket, hogy védjük családjainkat, mert az erős család erős egyházat és erős társadalmat eredményez, ugyanis ezek alapköve. A nyugalmazott pap prédikációja sokunkat magával ragadott, ugyanis a maga egyszerűségében tárta elénk életünk legalapvetőbb színterét, és sokan magunkra ismertünk szavai által.

A szentmisét követően a hatszáz éves, nemrégiben felújított templomban a legszentebb áldozat bemutatását is celebráló Károly atya megszentelte a Máriapócson vásárolt kegytárgyainkat – rózsafüzéreket, szentképeket, imafüzeteket. Ez is sokunkban mély nyomokat hagyott, hiszen az Úr asztalára elhelyezett kegytárgyak azt jelképezték, hogy az Úr oltalmára bízzuk magunkat, és azokat, akik majd használni fogják. Majd Károly atya röviden ismertette velünk a templom múltját, és felhívta figyelmünket az évszázadok óta épségben maradt képre, mely azt ábrázolja, miként kérték Szűz Mária közbenjárását a benne bízók. Buzdított minket is, hogy merjünk mennyei Édesanyánkhoz fordulni kéréseinkkel, hiszen ő Pártfogónk az Istennél. Ezután az atyával közösen imádkoztunk a Magyarok Nagyasszonyához.

Az egyik zarándok elmondása szerint imája meghallgatásra talált. Eddigi élete során mindig másokért imádkozott, mások számára kérte az Úr áldását és irgalmát. Most fordult elő először, hogy a maga számára kért gyógyulást, ugyanis napok óta fogfájásban szenvedett. Fogfájása a nap végére megszűnt, ő pedig hittel vallotta, hogy az Isten meghallgatta imáját, és megadta neki a gyógyulás kegyelmét. Tanúságtétele arra sarkallt mindnyájunkat, hogy merjük az Atya elé vinni szívünk vágyait, és ha javunkra szolgál, megadja azokat nekünk.

Máriapócsról Nyírbátorba utaztunk, ahol néhányan a termálfürdőben frissülhettek fel, de voltak, akik megtekintették a város nevezetességeit, mint a Báthori Várkastélyt és Panoptikumot vagy a várostörténeti sétányt. Hazafelé Jézus Szíve énekekkel adtunk hálát az elmúlt napért.

Forrás és fotó: Jeso Eszter, Nagykapos

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle