Felvonják a Vatikán zászlaját az ENSZ székházánál szeptember 25-én

Kitekintő – 2015. szeptember 22., kedd | 14:24

A Szentszékkel folytatott konzultációt követően az ENSZ úgy határozott, hogy felvonja a Vatikán zászlaját New York-i székháza előtt Ferenc pápa látogatása alkalmából, szeptember 25-én.

A pápai állam nem tagja a nemzetközi közösségnek, csak megfigyelő státussal rendelkezik. Zászlajának felvonására első alkalommal kerül sor annak tiszteletére, hogy Ferenc pápa látogatást tesz az ENSZ New York-i székházában. A Szentszék és az ENSZ Titkársága abban egyezett meg, hogy a zászlófelvonásra mindenféle ceremónia nélkül kerül sor. A nemzetközi szervezet személyzete vonja majd fel ugyanakkor, amikor a többi lobogót is.


A Vatikán 1 : 1 és 2 : 3 arányú változatban használt zászlaja két azonos méretű függőleges sávból áll: egy aranysárga és egy fehér színűből. A jobb oldali fehér sávban található a pápai állam címere. Központi motívuma két egymásra fektetett kulcs, a mennyek országa kulcsainak ábrázolása, az egyik arany-, a másik ezüstszínű, egy vörös zsinór köti össze őket. Felettük egy hármas pápai korona vagyis tiara látható, amelyet kereszt díszít. A kulcsok és a tiara a pápaság hagyományos szimbólumai. 1929 óta ez Vatikán Állam hivatalos zászlaja.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Grafika: Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria