Fényjáték a szentév megnyitásának estéjén a Szent Péter-bazilika homlokzatán

Kitekintő – 2015. december 9., szerda | 15:24

Az irgalmasság szentévének megnyitása alkalmából látványos műsort rendeztek a Vatikánban: képeket vetítettek a Szent Péter-bazilika homlokzatára. A „Fiat Lux: megvilágítani közös otthonunkat” elnevezésű programot Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája ihlette.

Fiat lux, azaz Legyen világosság! címmel különleges látványosságban volt részük azoknak, akik az irgalmasság szentéve megnyitásának estéjét a Szent Péter téren töltötték. Óceán azúrkék halakkal, korallzátony, több száz gyertya lángja, pillangók, állatfajok Noé bárkájából, felhők, különféle vidékek lakói, szennyezett táj, sivár termőföld… a teremtett világ szépségei és problémái váltak láthatóvá.

Az egyórás fényjáték során a világ legjobbjai közé tartozó fotósok, köztük a brazil Sebastião Salgado, az amerikai Joel Sartore, a francia Yann Arthus Bertrand, valamint David Doubilet, Ron Fricke, Mark Magidson, Howard Hall, Shawn Heinrichs, Greg Huglin, Chris Jordan, Steve McCurry, Paul Nicklen és Louie Schwartzberg munkáit vetítették ki a bazilika homlokzatára.

A vetítést a természet hangjai, viharok zúgása, madárcsicsergés és hosszú csendek kísérték. A kezdeményezést a Világbank támogatta, különféle környezetvédő és karitatív szervezetek együttműködésének köszönhetően jött létre.

Forrás: Avvenire.it

Fotó: famigliacristiana.it; Vatikáni Rádió

Videó: CTV

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria