Ferenc pápa az új szentszéki nagykövetekkel találkozott

2017. május 19. péntek 10:46

Május 18-án, csütörtökön Ferenc pápa az új szentszéki nagykövetekkel találkozott a Vatikánban.

A diplomácia és a párbeszéd jelentőségére hívta fel a figyelmet Ferenc pápa május 18-án, csütörtökön a kazahsztáni, mauritániai, nepáli, nigeri, Trinidad és Tobagó-i új szentszéki nagykövetekhez intézett beszédében, akik bemutatták kormányuk megbízólevelét.

A Vatikánba akkreditált diplomatákhoz szólva Ferenc pápa emlékeztetett a jelenlegi összetett, zavaros nemzetközi helyzetre, amelyben a béke útjára kell lépni, hogy csökkentsék a feszültségeket. A problémákat még élesebbé tevő tényezők között találjuk a gazdaságot és a pénzügyi világot, amelyek ahelyett, hogy az embert szolgálnák, alapvetően önmagukat szolgálják, és a közhatalom ellenőrzése alóli kibújást keresik. A közhatalom felelős a közjóért, de nem rendelkezik a szükséges vezetőerővel, hogy mérsékelje a kevesek hatalmas étvágyát – mutatott rá a pápa.

A szentatya aggodalmának adott hangot: egyre gyakrabban azt tapasztaljuk, hogy az erőhöz folyamodnak, nem mint végső lehetőséghez, hanem mint rendelkezésre álló eszközhöz, amelyet a következmények felmérése nélkül használnak fel. A számos válsághelyzet megoldása a pápa szerint egy igazságosabb és egyenlőbb világ megteremtésében nyugszik. A világ békéjét fenyegető kockázatokra a válasz egy olyan gazdasági és pénzügyi rendszer kialakítása, amely felelős az egyén és a közösség sorsa iránt, amelyben működik. Vissza kell térni ahhoz, hogy a pénz helyett az ember legyen a gazdaság célja – kérte a szentatya.

A konfliktusokat elmélyítő további tényező a fundamentalizmus – mutatott rá a pápa. Ez pedig a vallással való visszaélés a hataloméhség igazolására, Isten szent nevének eszközként való felhasználása annak érdekében, hogy bármely úton megvalósítsák a hegemóniára irányuló saját terveiket. A párbeszédnek és a diplomáciának köszönhetően nélkülözhetetlen az, hogy elszigeteljék azokat a személyeket, akik a vallási hovatartozást és identitást a mások iránti gyűlöletté akarják átalakítani.

Összehangolt elkötelezettséggel kell fellépni azok ellen, akik Isten képét eltorzítják, hogy megmutassuk: Isten nevét életek megmentésével, és nem a kioltásukkal tiszteljük, valamint azzal, hogy elhozzuk a kiengesztelődést és a békét, nem pedig a megosztást és a háborút; továbbá azáltal, hogy az irgalmasságot és az együttérzést gyakoroljuk, nem pedig a közönyt és a brutalitást. Ha elszántan erre az útra lépünk, akkor a béke és az igazságosság ügyét szolgáljuk – hangsúlyozta a szentatya.

Végül Ferenc pápa az audiencián jelen lévő diplomatákon keresztül üdvözletét küldte az általuk képviselt országok katolikus lelkipásztorainak és híveinek. Arra buzdította őket, hogy továbbra is tegyenek tanúságot hitükről és nagylelkűen járuljanak hozzá a közjó építéséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-ujsagiroknak-eleg-kizsakmanyolasbol-segiteni-kell-az-afrikaiakat-fejlodni
Ferenc pápa az újságíróknak: Elég a kizsákmányolásból, segíteni kell az afrikaiakat fejlődni!

Június 21-én este, a genfi egynapos látogatása végén, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire.

22:05
papszentelesre-varva-vagy-az-emberek-szolgalatara
Papszentelésre várva – Vágy az emberek szolgálatára

Kisiván Csabát, a Kaposvári Egyházmegye diakónusát június 23-án szenteli áldozópappá Varga László megyéspüspök. Dobai Barna Ottót ugyanezen a napon szenteli áldozópappá Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

19:59