Ferenc pápa: Az Úr a legmélyebbről hív

Ferenc pápa – 2018. szeptember 22., szombat | 15:14

Szeptember 21-én, Szent Máté apostol, vértanú, evangélista liturgikus emléknapján Ferenc pápa az irgalomról és a választottságról beszélt reggeli homíliájában a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

Máté vámos volt, korrupt, romlott ember, mert pénzért árulta el a hazáját. Saját népének az árulója, így még rosszabb! – kezdte reggeli homíliáját Ferenc pápa. – Bárki azt gondolhatná, hogy Jézusnak nem volt érzéke a választáshoz, hiszen Mátén kívül másokat is választott a legmegvetettebb helyről: például a szamaritánus asszonyt és a többi bűnöst, és őket tette apostollá. Az Egyház sok szentet választott alulról, a legmélyebb helyről. Ezt tudatosítanunk kell, hogy honnan választották az embert, hogy keresztény legyen – hogy kitartson egy egész életen át; hogy a helyén maradjon, és emlékezzen a bűneire. Emlékezzen arra, hogy az Úr irgalmas volt, és kiválasztott, hogy keresztény legyek, hogy apostol legyek – hangsúlyozta a Szentatya.

Máté apostol úgy válaszol Jézus hívására, hogy nem felejti el, honnan szólították meg: nem öltözködik fényűzően, nem mondja azt a többieknek, hogy „én vagyok az apostolok fejedelme”. Nem! Egész életében az evangéliumért dolgozott. Amikor az apostol elfelejti az eredetét, és nekifog karrierje kiépítésének, hivatalnok lesz. Meglehet, sok jót is tesz, de nem apostol, képtelen Jézust közvetíteni. Lelkipásztori tervek és egyebek módszeres kidolgozója lesz. Isten országának kalmára lesz, mert elfelejtette, hogy honnan választották ki.

Fontos, hogy emlékezzünk az eredetünkre. Ennek ez emlékezetnek kell elkísérnie az apostol és minden keresztény életét – hangsúlyozta a pápa. – Ám ahelyett, hogy magunkra figyelnénk, elkezdünk másokra figyelni, a bűneikre, és kibeszéljük őket. Ártalmas szokás. Jobb inkább magunkat vádolni, és arra emlékezni, honnan választott ki az Úr, és idáig elvezetett. Amikor az Úr kiválaszt, akkor valami nagy dologért választ. Kereszténynek lenni: nagy és szép dolog. Mi vagyunk azok, akik el akarunk távolodni és meg akarunk állni félúton; belőlünk hiányzik a nagylelkűség, és egyezkedünk az Úrral – de Ő vár ránk.

Az Úr hívására Máté lemondott a pénzéről, hogy kövesse Jézust. Aztán meghívta barátait, hogy velük ünnepelje a Mestert: így kora társadalmának legrosszabb része ült asztalánál. De Jézus velük volt. A törvénytudók pedig megbotránkoztak. Hívták a tanítványokat, ezt mondva nekik: „Hogyan lehet, hogy a mesteretek ezt teszi ezekkel az emberekkel? Így tisztátalanná válik! Aki tisztátalannal étkezik, megfertőződik tőle!” Jézus ekkor így szól: „Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent: irgalmasságot akarok és nem áldozatot.” Isten irgalmassága mindenkit keres, mindent megbocsát. Csak egyet kér tőled, hogy így szólj: „Igen, segíts nekem!”. Csak ezt az egyet kéri – emelte ki a Szentatya. – A megbotránkozóknak Jézus azt válaszolja, hogy nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. „Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot.” Isten irgalmasságát megérteni... nagy titok. Szép titok, az irgalmasság titka Isten szíve.

Ha el akarsz jutni Isten szívéhez, lépj az irgalmasság útjára, és hagyd, hogy az irgalmasság vezessen! – zárta homíliáját Ferenc pápa Szent Máté apostol ünnepén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria