Ferenc pápa a családi társulatok fórumához: Tanúsítsátok a családi szeretet örömét!

Ferenc pápa – 2018. június 16., szombat | 17:53

A pápa június 16-án délben az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta az olasz Családi Társulatok Fórumának mintegy százötven tagját.

Átnyújtott beszédében a családok egymás közötti és az intézményekkel folytatott párbeszédjének fontosságát és a családi örömről szóló tanúságtétel erejét és szükségességét hangsúlyozta.

Ferenc pápa beszéde mindenekelőtt a fórum 25 éves történetére emlékeztet és arra a nagyszerű összefogásra, mely ötszáz társulat közös programjait és fellépését tette lehetővé az értékek világában.

A család Isten tervében központi helyet foglal el, amint azt az üdvösség történetében is látni lehet. Isten titokzatos terve szerint a szeretetben egymást kiegészítő férfi és nő Isten teremtő társává válik az új teremtények életéről való gondoskodásban, majd a nevelésben is. Jézus szeretete a gyermekek iránt, fiúi kapcsolata a mennyei Atyával, a házasság kötelékének a védelme, melyet szentnek és felbonthatatlannak tekint, mind azt mutatják, hogy Isten milyen helyet szánt a családnak az örök tervében.

A mai világban a családok számának nagy lemorzsolódása tapasztalható, pedig ezzel szemben éppen az lenne a feladata az intézményeknek és az állami szerveknek, hogy segítsék és támogassák a családokat. A pápa elismeréssel szólt az olasz Családi Társulatok Fórumának százötven tagjához, hogy fáradhatatlanul szolgálják a családok egymás közötti és az intézményekkel folytatott párbeszédét és eközben fogékonnyá akarják tenni a társadalmat a családi értékek iránt. Arra buzdította őket, hogy legyenek a családi élet szépségéről és öröméről szóló tanúságtétel szorgalmazói, ahogy arról éppen az Amoris laetitia apostoli buzdításában is beszél.

Írásban átnyújtott beszéde végén arra buzdított a pápa, hogy öntudatosan legyenek jelen a nevelés területén és bele nem fáradva tevékenykedjenek azért, hogy Olaszországban mind több gyermeket vállaljanak, majd a názáreti Szent Család oltalmába ajánlotta az olasz családi társulatok fórumát.

Ferenc pápa a találkozón elmondott beszédét hamarosan teljes terjedelmében, magyar nyelven közreadjuk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria