Ferenc pápa: A csoda csak az előétel

2018. március 12. hétfő 17:01

Akkor vagyunk valódi keresztények, ha nem állunk meg az első kapott kegyelemnél, hanem mindig továbbmegyünk, mert keressük az Úrral való együttlét örömét – erről beszélt március 12-én reggel a pápa a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

„Hacsak jeleket és csodákat nem láttok, nem hisztek” – idézte a Szentatya a napi evangéliumot (Jn 4,43–54). Jézus e szavakkal korholja a királyi tisztviselőt, aki fia meggyógyítását kéri tőle. Az emberek tudták, hogy Jézus már sok csodát véghez vitt. Ő azonban kezdi elveszteni türelmét, mert úgy látszik, hogy egyedül a csoda számít nekik. Ferenc pápa így kommentálta ezt homíliájában: Hol van a hitetek? Egy csoda láttán azt mondani: „Igen, hatalmad van, te vagy Isten”, az is hitesemény, de igen kicsike. Mert nyilvánvaló, hogy ennek az embernek nagy hatalma van: e ponton csak kezdődik a hit; tovább kell hogy menjen. Hol van a te vágyad Isten után? Mert a hit ez: vágyni arra, hogy találkozzam Istennel, vele legyek, boldog legyek vele.

Ferenc pápa ekkor ezt kérdezte: milyen nagy csodát visz végbe az Úr? Az olvasmány Izajás próféta könyvéből (Iz 65,17–21) rámutat erre: „Íme, új eget és új földet teremtek. Örüljetek és ujjongjatok mindörökké azon, amit majd teremtek!” Az Úr felkelti bennünk a vele való együttlét örömének vágyát. Amikor az Úr eljön a mi életünkbe, és csodát tesz velünk, tudjuk, hogy mit tett az életünkben, de a dolog nem ér itt véget: ez felhívás arra, hogy haladjunk, továbbzarándokoljunk, keressük Isten arcát, ahogy a zsoltár mondja, keressük ezt az örömet. A csoda tehát csak a kezdet. A pápa a következő kérdést tette fel: vajon mit gondol Jézus arról a sok keresztényről, akik megállnak az első kapott kegyelemnél, nem haladnak, és úgy viselkednek, mint amikor az étteremben valaki már jóllakott az előétellel, és hazamegy, nem tudva, hogy a java csak azután jön? Mert sok egy helyben álló keresztény van, aki nem halad: akik beletemetkeznek a mindennapok dolgaiba – a jó dolgokba –, de nem növekednek, kicsik maradnak. Parkolópályán lévő keresztények: leparkoltak; kalitkába zárt keresztények, akik nem tudnak repülni arról a szép dologról álmodva, amire az Úr hív minket.

Tegyük föl magunknak a kérdést: Milyen az én vágyam? Így keresem az Urat? Vagy félek, középszerű vagyok? Mi az én vágyam mértéke? Az előétel vagy az egész lakoma? Ferenc pápa végül így buzdított: Őrizzük meg vágyunkat, ne helyezkedjünk el túlságosan, menjünk kicsit előre, kockáztassunk! Az igazi keresztény kockáztat, kilép a biztonságos közegből.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
nagyheti-es-husveti-szertartasok-az-erseki-es-puspoki-szekhelyeken-2018-ban
Nagyheti és húsvéti szertartások az érseki és püspöki székhelyeken 2018-ban

Az alábbiakban a húsvéti időszak ünnepi püspöki szentmiséinek és szertartásainak helyszínéről és időpontjáról tájékozódhatnak.

2018. március 23. péntek
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

2018. március 23. péntek