Rekordhosszúságú tárgyalás – Ferenc pápa fogadta a Német Szövetségi Köztársaság elnökét

2017. október 9. hétfő 19:01

Ferenc pápa hétfő délelőtt tíz órakor az Apostoli Palota dolgozószobájában bemutatkozó látogatásán fogadta Franz-Walter Steinmeiert, a Német Szövetségi Köztársaság elnökét, feleségét és kíséretét.


A német szövetségi elnökkel a többi államfői audienciához képest különösen hosszan, mintegy 55 percen át tárgyalt Ferenc pápa. A német államfő evangélikus keresztény, felesége, Elke Budenbender pedig katolikus. A Vatikáni Sajtóközpont közleménye szerint „a szívélyes megbeszélések során a felek áttekintették a Szentszék és a Német Szövetségi Köztársaság, valamint a Katolikus Egyház és a német intézmények között fennálló kapcsolatokat. A reformáció kezdetének 500. évfordulója kapcsán elismeréssel szóltak a vallásközi és ökumenikus párbeszédről. Kitértek még Európa és a világ gazdasági és vallási helyzetére, különös tekintettel a migráció jelenségére, valamint a befogadás és a szolidaritás kultúrájának előmozdítására”.

Steinmeier elnök egy 17. századi német művész könyvét ajándékozta a pápának, aki egy Szent Márton-emlékérmet nyújtott át vendégének. A német államfő a pápai fogadás után megbeszéléseket folytatott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a vatikáni államközi kapcsolatok titkárával.

Az elnök késő délután a római Szent Egyed (Sant’Egidio) közösség szervezésében tartott konferencián szólalt fel, többek között a migráció kérdését elemezve. Este pedig a római Via Veneto közelében található evangélikus Christuskirchét (Krisztus-templom) keresi fel, ahol a protestáns–katolikus ökumenikus párbeszédről fog szólni.

Az 1956-ban született Frank-Walter Steinmeier német szociáldemokrata politikus, jogász. 2005 és 2009, valamint 2013 és 2017 között Németország külügyminisztere, 2007 és 2009 között alkancellár volt. 2017. február 12-én választották meg Németország tizenkettedik államfőjévé, hivatalát március 18-án vette át.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
nagyheti-es-husveti-szertartasok-2018-ban
Nagyheti és húsvéti szertartások az érseki és püspöki székhelyeken 2018-ban

Az alábbiakban a húsvéti időszak ünnepi püspöki szentmiséinek és szertartásainak helyszínéről és időpontjáról tájékozódhatnak.

2018. március 23. péntek
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

2018. március 23. péntek