Ferenc pápa: Intézkedéseket kell hozni a klímaváltozás ellen

2014. december 12., péntek | 15:59

Csak összehangolt, globális cselekvési tervvel tudjuk mérsékelni a klímaváltozás hatásait, amelyek már drámaian érzékelhetők sok országban, főként a Csendes-óceáni szigetvilágban – írta Ferenc pápa a perui környezetvédelmi miniszternek címzett üzenetében.

Az ENSZ tizenkét napos klímakonferenciáját, amely ma, december 12-én zárul Limában, Manuel Pulga Vidal vezeti. A tanácskozáson több mint 190 ország képviselői vesznek részt. Az összejövetel célja, hogy lendületet adjon a globális felmelegedés elleni harcnak, és olyan intézkedéseket helyezzen kilátásba, amellyel a jelenlegi előrejelzéshez képest legalább a felére csökkenthető az átlaghőmérséklet várható emelkedése.

Ferenc pápa üzenetében figyelmeztet: egyre kevesebb idő áll rendelkezésünkre, hogy megfelelő intézkedéseket hozzunk a klímaváltozás következményeinek orvosolására, ami pedig etikai kötelességünk.

A hanyagság és a tétlenség súlyos következményekkel jár. Az egész emberiségre hatással van a klímaváltozás, különösen a szegényekre és a jövő nemzedékekre. Az sem jelentéktelen körülmény, hogy a klímakonferenciát egy olyan ország partján tartják, amelyet a Humboldt-áramlat érint. Ez az áramlat szimbolikusan egyesíti Amerika, Óceánia és Ázsia népeit, és meghatározó szerepet játszik az egész föld éghajlatában. Az államok részéről kollektív, felelős és összehangolt intézkedésekre van szükség, amelyek mentesek minden politikai vagy gazdasági nyomástól. Olyan választ kell adni a globális felmelegedés problémájára, amely az igazságosság, a tisztelet és az egyenlőség szellemében folytatott párbeszéd eredménye – olvasható Ferenc pápa üzenetében.

Szöveg és fotó: Vatikáni Rádió 

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda