Ferenc pápa: Isten üdvössége ingyenes

Ferenc pápa – 2017. október 19., csütörtök | 18:41

Isten közelségéről, az üdvösség ingyenességéről, az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről beszélt homíliájában a Szentatya október 19-én, a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. Igyekezzünk olyan emberekké válni, akik segítik kinyitni az ajtót önmaguk és mások előtt – buzdított a pápa.

A napi liturgia Lukács evangéliumából (Lk 11,47–54) azt a jelenetet beszéli el, amikor a farizeusok és az írástudók ellenségesen viszonyulnak Jézushoz, igaznak tartva magukat. Jézus azonban megérteti velük, hogy csak Isten igaz. Reggeli homíliájában a pápa arról beszélt, hogy a törvénytudók „lefoglalták” a tudás kulcsát, ebből következően nem mentek be Isten országába, és másokat sem engedtek be oda.

Súlyos feledékenységnek mondhatjuk, hogy kisajátították az isteni kinyilatkoztatás megértésének kulcsát, Isten szíve, az isteni üdvösség megértésének lehetőségét. Elfeledkeztek az üdvösség ingyenes voltáról, Isten közelségéről, Isten irgalmasságáról. Akik pedig elfeledkeznek az üdvösség ingyenes voltáról, Isten közelségéről, irgalmasságáról, azok lefoglalták a tudás kulcsát. Elfeledkeztek az ingyenességről. Isten kezdeményezése, hogy üdvözítsen bennünket, ők azonban a törvény oldalára állnak: számukra ott van az üdvösség. Egy csomó előírásnál horgonyoznak le. Így azonban nem részesülnek az isteni igazságosság erejében. A törvény mindig válasz Isten ingyenes szeretetére, aki úgy döntött, hogy üdvözít minket. Ha elfeledkezünk az üdvösség ingyenes mivoltáról, akkor elbukunk, elveszítjük a kulcsot az üdvtörténet értelméhez, és elveszítjük Isten közelségének érzését.

Számukra Isten az volt, amit a törvény formált – ez pedig nem a kinyilatkoztatás Istene. A kinyilatkoztatás Istene az, aki Ábrahámtól Jézus Krisztusig zarándokolt velünk. Az az Isten, aki együtt halad népével. Amikor elvész ez a közeli kapcsolat Istennel, belekerülünk abba a korlátolt mentalitásba, hogy azt hisszük, a törvény betartása önmagában elég az üdvösséghez. Amikor hiányzik Isten közelsége, hiányzik az ima, akkor nem lehet átadni a tanítást, nem lehetséges a teológia, még kevésbé az erkölcsteológia – hangsúlyozta a Szentatya. A  teológia csak térdepelve lehetséges, mindig Isten közelében.

Az Úr közelsége a megfeszített Jézus Krisztusban érte el tetőpontját, mivel mi Krisztus vére által igazultunk meg, ahogy Szent Pál mondja. Ezért az irgalmasság cselekedetei a törvény beteljesedésének próbakövei, mert Krisztus testét érintjük meg, aki egy személyben szenved, mind fizikailag, mind lelkileg. Legyünk óvatosak azért is, mert amikor elvész a megismerés kulcsa, romlásba jutunk.

Tanításában Ferenc pápa a mai Egyházra tekintve a pásztorok, papok felelősségére mutatott rá: amikor elveszítik vagy lefoglalják a tudás kulcsát, bezárják az ajtót előttünk és a többiek előtt. A Szentatya fölidézte, hogy hazájában sokszor hallott olyan plébánosokról, akik nem keresztelték meg a leányanyák gyermekeit, mert nem egyházi házasságból születtek. Bezárták az ajtót, megbotránkoztatták Isten népét. Hogy miért? Mert ezeknek a plébánosoknak a szíve elvesztette a megismerés kulcsát. Nem kell túl messzire mennünk térben és időben – folytatta homíliáját a pápa. Elmondta: három hónappal ezelőtt valamelyik ország egyik városában egy édesanya szerette volna megkeresztelni újszülött kisfiát. Polgári házasságban élt egy elvált férfival. A plébános ezt mondta: „Megkeresztelem a gyermeket. De a férjed elvált. Maradjon kint, nem lehet jelen a szertartáson.” Ez ma történik.

A farizeusok, a törvénytudók nem a régi időkhöz tartoznak, ma is sok van belőlük. Ezért kell imádkozni értünk, pásztorokért: hogy ne veszítsük el a megismerés kulcsát, és ne csukjuk be az ajtót magunk és azok előtt, akik be akarnak lépni – hangzott el a Szent Márta-ház kápolnájában csütörtök reggel bemutatott szentmisén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria