Ferenc pápa: A képmutatás elpusztítja a közösséget

2017. június 6., kedd | 16:34

A képmutatás nem Jézus kifejezésmódja, és nem lehet a keresztényeké sem, mert a képmutató ember képes elpusztítani egy közösséget – mutatott rá a pápa június 6-án, kedden reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén mondott homíliájában.

A keresztények kifejezésmódja Jézus nyomán az igazság kell, hogy legyen. Óvakodjunk a képmutatás és a hízelgés kísértésétől – figyelmeztetett a szentatya. – Álnok, kétszínű, képmutató – ezekkel a jelzővel illeti gyakran Jézus az írástudókat. Képmutatók, mert mást mutatnak és mást gondolnak, ahogyan azt a szó pontosan ki is fejezi. Ezek a írástudók beszélnek, ítélkeznek, de mást gondolnak – ez képmutatás.

Jézus nyelvezetétől azonban távol áll a kétszínűség és a keresztényekétől is távol kell, hogy álljon. Egy keresztény nem lehet álnok, és aki képmutató, az nem lehet keresztény – szögezte le a pápa. – Ez nyilvánvaló. Jézus legtöbbször kétszínűnek nevezi ezeket az embereket.

Nézzük meg, hogyan működnek ezek az emberek. A képmutató mindig talpnyaló, többé vagy kevésbé, de mindig hízeleg – folytatta Ferenc pápa. – A mai evangéliumi szakaszban (Mk 12,13–17) szereplő farizeusok és Heródes-párti emberek is megpróbálnak hízelegni Jézusnak. A képmutatók mindig hízelkedéssel kezdik. Hízelgés az is, ha nem mondjuk meg az igazat, ha túlzunk és legyezgetjük a másik hiúságát.

A pápa itt példaként említett egy papot, akit régebben ismert meg, és aki bedőlt minden hízelgésnek, mert ez volt a gyenge pontja. A szentatya rámutatott: A hízelgés rossz szándékkal történik. Az írástudók esete jól példázza ezt, akik próbára teszik Jézust. Előbb hízelegnek, aztán olyan kérdést tesznek föl neki, amivel megpróbálják tőrbe csalni: „Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem?” A köpönyegforgatóknak két arca van. De Jézus átlát álnokságukon, ezért világosan kimondja: „Miért akartok tőrbe csalni? Hozzatok ide egy dénárt, hadd lássam!”. Jézus mindig a valósággal válaszol a képmutatóknak és az ideológia embereinek. A valóság ilyen, minden más képmutatás vagy ideológia. De ez a valóság: hozzatok ide egy dénárt. És megmutatja, milyen a valóság – az Úr bölcsességével válaszol: „Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!”. Ugyanis a dénáron valóban a császár képe volt.

A harmadik dolog, amiről Ferenc pápa beszélt a képmutatás kapcsán, az a pusztító hatása. A képmutatás, a csalás kifejezésmódját használta a kígyó is Évánál. Előbb hízeleg, aztán tönkreteszi az embereket, szétszedi személyiségüket és lelküket. Megöli a közösséget. Amikor egy közösségben álszentek vannak, akkor nagy veszélybe kerül a közösség. Az Úr Jézus azt mondta: „Beszédetek legyen: igen, igen; nem, nem. Ami ezt meghaladja, az a gonosztól van” (vö. Mt 5,37). Mennyit árt a képmutatás az Egyháznak. Óvakodjunk azoktól a keresztényektől, akik ebbe a pusztító, bűnös viselkedésbe esnek.

Az álszent képes tönkretenni egy közösséget. Szépen beszél, de csúnyán elítél másokat. A képmutató gyilkos. Ne feledjük: ez hízelgéssel kezdődik, amire a valósággal kell válaszolni – hangsúlyozta a szentatya. – Kérjük az Urat, hogy őrizzen meg bennünket a képmutatás rossz szokásától, attól, hogy álcázzuk viselkedésünket, melyet rossz szándék táplál. Fohászkodjunk az Úr kegyelméért: „Uram, add, hogy soha ne legyek képmutató, hogy mindig meg tudjam mondani az igazat, vagy ha nem mondhatom meg, maradjak csöndben, de soha, soha ne legyek álszent.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle