Ferenc pápa: A keresztények dolgozzanak az egységért az egyházban

Ferenc pápa – 2016. október 21., péntek | 19:16

Alázat, kedvesség, nagylelkűség. Ez a három szükséges az egyház egységének építéséhez – emelte ki Ferenc pápa október 21-én reggel mondott homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában. A Szentatya buzdította a keresztényeket, hogy utasítsák el a féltékenységet, az irigységet és a viszálykodást.

„Béke veletek!” – az Úr üdvözlő szavaira építette Ferenc pápa homíliáját. Olyan köszöntés ez, amely békeköteléket hoz létre, és megteremti a lelki egységet. Ha nincs béke, ha nem vagyunk képesek – a szó legtágabb értelmében – köszönteni egymást nyitott szívvel, a béke lelkületével, sosem lesz egység.

Ez érvényes a világ, a város, a városnegyed és a család egységére is – hangsúlyozta a pápa. A gonosz lélek mindig háborút szít. Féltékenység, irigység, küzdelmek, pletykák… Ezek teszik tönkre a békét, és ezek miatt nem lehet egység. És hogyan viselkedik egy keresztény az egység érdekében? Szent Pál világosan megfogalmazza: „Éljetek méltó módon, teljes alázatosságban, szelídségben és nagylelkűségben.”

Alázat: e nélkül nem lehet béke. Ahol büszkeség van, ott mindig háború van, ott mindig a másik legyőzésének vágya vezérel, ott felsőbbrendűnek tartjuk magunkat. Alázat nélkül nincs béke, és béke nélkül nincs egység.

A pápa szomorúan megjegyezte: már elfelejtettünk kedvesen szólni, helyette kiabálunk egymással vagy kibeszéljük a másikat… A kedvesség lényege azonban egymás kölcsönös elviselésének képessége. „Viseljétek el egymást” – mondja Szent Pál. Türelemre van szükség mások hibáinak elviseléséhez.

Az első az alázat, a második a kedvesség és a kölcsönös elviselés. A harmadik pedig a nagylelkűség: a nagy szív, amely mindenki felé nyitott, és nem ítél el, nem ragad le a kis dolgoknál. Nem! A nagy szívben mindenki számára van hely. Ez hozza létre a béke kötelékét. Ez a méltó viselkedés, hogy megszülessen a béke köteléke, amely megteremti az egységet. Az egység megteremtője a Szentlélek, de az alázat, a kedvesség, a nagylelkűség előkészíti az egység létrejöttét. Ez a három magatartás a méltó válasz az egyház misztériumára szóló hivatásunkra.

A pápa mindenkit arra buzdított, hogy olvassa újra a Korintusiaknak írt első levél 13. fejezetét, azaz a szeretethimnuszt, ami megtanít bennünket arra, hogyan adjunk helyet a Léleknek, és milyen magatartásra, viselkedésre van szükség ahhoz, hogy megszülessen az egység.

Az egyház misztériuma Krisztus Testének misztériuma. „Egy a hit, egy a keresztség.” „Egy az Isten, mindnyájunk Atyja, aki mindennek fölötte áll, mindent áthat, és mindenben benne van.” Ez az az egység, amelyet Jézus kért az Atyától számunkra, és nekünk elő kell segítünk a béke kötelékével, hogy létrejöjjön. A kötelék növekszik az alázattal, a kedvességgel, egymás elviselésével és a nagylelkűséggel. Kérjük, hogy a Szentlélek adja meg a kegyelmet az egyház, vagyis az egység misztériumának megértéséhez és a megéléséhez is – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria