Ferenc pápa: Ne alakítsuk a hitet ideológiává!

Ferenc pápa – 2017. október 17., kedd | 18:50

Ne essünk az oktalanság hibájába, mert romlottá tesz minket, ha nem vagyunk képesek meghallgatni Isten szavát – erről prédikált Ferenc pápa október 17-én reggel, a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.


Jézus vágyakozva sír, amiért a szeretett nép oktalan módon eltávolodik, és inkább a látszatot, a bálványokat vagy ideológiákat választja. A Szentatya az oktalan szóból indult ki elmélkedésében, amely kétszer is előfordul a mai liturgiában. Jézus mondja ezt a farizeusoknak Lukács evangéliumában (Lk 11,37–41), Szent Pál pedig a rómaiaknak írja (Róm 1,16–25), hogy oktalanok a pogányok. A népek apostola a keresztény galatákhoz írt levelében a keresztényeket is oktalannak nevezi, amiért hagyták magukat megtéveszteni az új eszmék által. Ez a szó nem is annyira elítélő, mint inkább egyfajta jelzés – fűzte hozzá a pápa. Megmutatja ugyanis, hogy az esztelenség a romlottsághoz vezet. Ez a három csoport pedig romlott volt.

Jézus a törvénytudóknak azt mondta, hogy olyanok, mint a fehérre meszelt sírok: romlottá váltak, mert csak a külső dolgokat akarták széppé tenni, de a belsőt nem, ahol a romlottság fészkel. Megrontotta őket a hiúság, a feltűnés, a külcsín, a külső igazság. A pogányok pedig a bálványimádás romlottságába estek, mivel felcserélték Isten dicsőségét – amit az ész által ismerhettek volna meg – a bálványokra. Aztán pedig ott vannak a mai kor bálványai, mint a fogyasztói szemlélet vagy egy kényelmes isten keresése – jegyezte meg a pápa. Végül a keresztények hagyták, hogy megrontsák őket az ideológiák, vagyis megszűntek többé keresztények lenni, hogy a kereszténység ideológusaivá váljanak. Ez a három csoport eme oktalanság miatt romlott lesz. De miben is áll ez az esztelenség?

Ferenc pápa rámutatott: az esztelenség az, amimkor képtelenek vagyunk meghallgatni Isten szavát. Amikor a szó nem tud belém költözni, mert nem hallgatom meg. Az oktalan nem hallgat meg. Azt hiszi, hogy igen, közben pedig mégsem. Mindig a saját feje után megy. És ezért Isten szava nem tud belépni a szívünkbe, és ott nincs hely a szeretet számára. Ha pedig belép, „desztilláltan” jut be, saját valóságfelfogásom által átalakítva. Az oktalanok nem tudnak meghallgatni. Ez a süketség pedig ehhez a romlottsághoz vezet. Nem lép be a szívbe Isten Szava, nincs hely a szeretetnek, és végül nincs hely a szabadságnak sem.

Ekkor pedig rabszolgák lesznek, mert összekeverik Isten igazságát a hazugsággal, és a teremtményeket imádják a Teremtő helyett – folytatta elmélkedését Ferenc pápa. – Nem vagyok szabad, és nem hallgatom meg az Isten szavát, ez a süketség nem hagy helyet sem a szeretetnek, sem pedig a szabadságnak: mindig rabszolgaságba taszít minket. Meghallgatom-e én Isten szavát? Beengedem-e? Ezt az igét, amiről az allelujában énekeltünk, hogy Isten szava élő és átható, megítéli a gondolatot és szándékot szívünk mélyén (Zsid 4,12 – 9. tónus)? Átható, belép. Beengedem-e én ezt a szót, vagy süket vagyok rá? És átalakítom-e külsőséggé, bálványimádássá, bálványimádó szokásokká vagy ideológiává? És akkor nem lép be a szívembe. Ez a keresztények oktalansága – jelentette ki a pápa.

Nézzük meg a mai esztelenek ikonjait: vannak oktalan keresztények és oktalan pásztorok. Szent Ágoston jól elveri rajtuk a port, mert a pásztorok esztelensége árt a nyájnak. Itt a romlott pásztor oktalanságára, az önelégült, pogány pásztor oktalanságára, az ideologikus pásztor esztelenségére utal. Nézzük meg az oktalan keresztények ikonját, és e mellett az esztelenség mellett vegyük észre az Urat, aki mindig kopogtat az ajtónkon, és várakozik. A Szentatya arra szólította tehát a híveket, hogy gondoljanak az Úr irántunk érzett vágyakozására: az irántunk való „első szerelem” vágyára.

És ha mi beleesünk ebbe az oktalanságba, és eltávolodunk Tőle, akkor Isten ilyen vágyakozást érez irántunk. Jézus is ezzel a vágyakozással sírt Jeruzsálem felett: vágyakozást érzett a nép iránt, amelyet kiválasztott, szeretett, de amelyik eltávolodott tőle esztelenül, és a látszatot, a bálványokat vagy az ideológiákat választotta inkább – mondta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria