Ferenc pápa a Svájci Gárda tagjait és újoncait köszöntötte a Vatikánban

Ferenc pápa – 2024. május 8., szerda | 19:11

A pápa május 6-án, hétfőn fogadta a Svájci Gárda tagjait, akik családjukkal együtt érkeztek a 34 újonc délutáni eskütételére. A pápa arra bátorította őket, hogy szolgálatuk során ápolják az emberi kapcsolatokat és a közösségi életet.

Ferenc pápa hétfőn fogadta a Svájci Gárda tagjait és hozzátartozóikat, akik azért jöttek, hogy részt vegyenek a 34 újonc ünnepélyes hűségesküjén, amelyet a Svájci Gárda zászlajára tettek, hogy életük kockáztatásával is védelmezik és óvják a pápát és minden utódját, ahogy elődeik is tették. A nap, május 6-a, Róma kifosztásának (Sacco di Roma) évfordulója, 1527-ben e napon 147 gárdista vesztette életét VII. Kelemen pápát védve V. Károly serege ellen.

A pápa mindig nagy örömmel várja ezt az évfordulót, mert ez alkalom arra, hogy nyilvánosan kifejezze háláját „a Svájci Gárda jelenlétéért és szolgálatáért”. „Egy jelenlét, amely kiemelkedik minőségével, kedves, figyelmes, és lelkiismeretes magatartásával. És persze a napi szolgálatával, amely mindig nagylelkű és szorgalmas.” Mindenekelőtt köszönet illeti ezeknek a „jól nevelt” fiataloknak a családját is, hála annak „a környezetnek, amelyben felnőttek” – emelte ki a pápa.

Örömének adott hangot „a több pozitív jellemző” miatt, amelyről az elöljárók tájékoztatták: a „kiváló közösségi szellem”, a „pozitív és tiszteletteljes légkör a laktanyában”, az „udvarias viselkedés a felettesekkel és a vendégekkel” annak ellenére, hogy néha még hosszan tartó, intenzív és fárasztó szolgálatot végeznek amiatt, hogy a létszámuk kicsit alacsonyabb a szükségesnél. „Magas szintű motivációról és szolgálatkészségről tesztek tanúbizonyságot és jó kapcsolatot ápoltok egymással, ami nagyon boldoggá tesz: együtt jártok kirándulni, együtt nyaraltok, gyakran együtt töltitek a szabadidőtöket. És ez nagyon szép!” – fogalmazott a pápa a Svájci Gárda tagjainak.

A kapcsolat valójában a keresztények számára meghatározó tapasztalat. A jó kapcsolatok pedig „emberi és keresztény növekedésünk és érettségünk fő útja” – húzta alá Ferenc pápa. Ezért a Svájci Gárda „tágabb családjában” eltöltött élet, legalább két év a szolgálatban, „fontos és képző időszak számotokra”. „Ez nemcsak a munka ideje, hanem az élet és a kapcsolatok ideje, a sokszínű társaságban való intenzív közösségé.” „A közösségnek és a kapcsolatoknak ez a sokszínűsége és intenzitása a laktanya mindennapi környezetében lényeges és értékes szempont számotokra” – mutatott rá a pápa.

Ezzel kapcsolatban szólt az új laktanyáról is, amely a tavaly decemberben bemutatott, a vatikáni Passetto di Borgo és a Porta Sancti Petri átépítésére és fejlesztésére vonatkozó projekthez tartozik. Ez egy átfogó projekt, amely magában foglalja az ökológiai fenntarthatóság és a földrengésvédelmi kritériumok kiemelt figyelembevételét, a terület és a környező városrész történelmi és régészeti öröksége védelmével kapcsolatos igények iránti érzékenységet, valamint a helyiségek új és funkcionálisabb elrendezését, amely igazodik a Ferenc pápa által 2018-ban elindított, a Svájci Gárda reformját érintő újításokhoz is. Ezek között szerepel a korábban csak a tisztek számára fenntartott házasságkötési jog kiterjesztése minden gárdistára a szolgálat első öt évét követően. „Az új laktanya jelentősen hozzájárulhat a jelenleg helyhiány miatt kissé szétszórtan élni kényszerülő gárdisták és családjuk újraegyesítéséhez, és ezáltal ennek a köteléknek, a családtudatnak a támogatásához, erősítéséhez a gárdán belül” – hangsúlyozta a pápa.

Ezzel kapcsolatban arra bátorította a Svájci Gárda tagjait, hogy aktívan ápolják a közösségi életet. Ehhez egy kicsit „az árral szemben kell menni”, tekintettel arra, hogy „ma már a fiatalok körében elterjedt az a szokás, hogy a szabadidőt egyedül töltik a számítógéppel vagy a mobiltelefonnal”. „Ezért is mondom nektek, ifjú gárdisták: menjetek szembe az árral! Jobb a szabadidőt a közös tevékenységekre, sportra, Róma megismerésére, a testvériség pillanataira fordítani, amikor beszélgethettek és megoszthatjátok egymással tapasztalataitokat...” „Ezek az élmények belülről építenek, és végigkísérnek életetek során” – mutatott rá a pápa.

Pietro Parolin bíboros az újoncok, a családtagok és az intézményi képviselők részvételével hétfőn reggel fél 7-kor a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmiséjének homíliájában a pápa délelőtti beszédének egyik gondolata tükröződött: a közösségi élet fontossága a gárdisták között. A vatikáni bíboros államtitkár arra kérte őket, hogy „osszák meg egymással a boldog és a legnehezebb pillanatokat”, és ne hagyják figyelmen kívül vagy selejtezzék ki „azokat, akik nehéz helyzetben vannak, és időnként szükségük van egy mosolyra, egy jó szóra vagy egy bátorító gesztusra, barátságra”. Parolin bíboros, megköszönve az új gárdisták Vatikánban most kezdődő szolgálatát, arra buzdította őket, hogy legyenek hűségesek szolgálatuk kötelezettségeihez, legyenek „jó keresztények és példamutató katonák” a Gárda szabályzata szerint, és erősödjenek meg a „keresztény erősségben”. Ez az erény „erő az áldozathozatalban, bátorság a küzdelem során, hűség az állhatatosságban”, és ami ezért legyen „keresztény létünk alapvető jellemzője létünk hétköznapjaiban” – zárta szavait a vatikáni államtitkár.

Hétfőn délután a vatikáni Szent Damazusz-udvarban esküt tett a 34 újonc (16 német, 16 francia és két olasz anyanyelvű fiatalember) a Svájci Államszövetség küldöttsége és Edgar Peña Parra érsek, helyettes államtitkár, a pápa képviselője jelenlétében. A parancsnok a ceremónia alkalmával hangsúlyozta: „Ma a hatalom és az elismerés keresése a legerősebbeket a leggyengébbek megvetésére ösztönzi, és megpróbálják alávetettekké tenni őket. Ehelyett a szolgálat segít megérlelni a képességet, hogy szeressünk és hogy elfogadjuk a szeretetet.” A Svájci Gárda káplánja rámutatott: „A lemondást és az áldozatot az életért hozzuk, ami különben banális lenne.”

Edgar Peña Parra érsek vezette vasárnap délután a vesperást a vatikáni Fájdalmas Szűzanya-templomban. A szertartást követően koszorút helyeztek el az 1527. május 6-án elesettek tiszteletére és kitüntetéseket adtak át a Teuton temető előtti Piazza dei Protomartiri Romani téren.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria