Ferenc pápa: Tekintsünk a keresztre feszített Krisztusra nehézségeink idején

Ferenc pápa – 2018. március 20., kedd | 19:30

Tekintsünk a keresztre feszített Krisztusra a nehéz pillanatokban, amikor a szív reményvesztett és amikor megfáradtunk az élet útján. Erre hívott a pápa március 21-i, kedd reggeli homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmiséjén.

Ferenc pápa a napi első olvasmányból (Szám 21,4–9) indult ki elmélkedésében, amely elmeséli az Izrael népe által megélt kétségbeesést a sivatagban és a tüzes kígyókról szóló részt.

A nép éhes volt és Isten mannát és fürjet adott nekik, amikor pedig szomjaztak, vízzel látta el őket. Az ígéret földje közelében néhányan szkeptikusak lettek, mert a Mózes által előreküldött felfedezők azt jelentették, hogy gyümölcsben és állatokban gazdag területről van szó, de magas és erős, jól felfegyverzett nép lakja: attól féltek, hogy megölik őket. Félelmüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy odamenjenek. Saját erejükre tekintettek és megfeledkeztek az Úr erejéről, aki megszabadította őket a négyszáz éves rabszolgaságból – jegyezte meg a Szentatya.

A nép megunta az utat, mint amikor az emberek elkezdenek egy életet, hogy kövessék az Urat, hogy közel legyenek hozzá, de aztán a próbatételek lassan legyőzik őket. Az a pillanat ez az életben, amikor azt mondjuk: elég volt. Izrael népe visszasírta a múltat. Ez egy beteg emlékezet részrehajlása, egy torz nosztalgia, mert az egyiptomi rabszolgaság idejére tekintettek vissza sóvárogva – mutatott rá a pápa. – Ezeket az illúziókat az ördög hozza: az úton, amikor még nem érkeztél meg az Úr által ígért helyre, a kétségbeesés pillanatában szépnek mutatja azt, amit elhagytál, amelytől megtértél. Kicsit ilyen a nagyböjti út is. Fogjuk fel az életet úgy, mint a nagyböjtöt: mindig vannak próbatételek, de mindig ott van Isten vigasza is. Van manna, víz, madarak, de milyen jó volt az a korábbi étel... Csak azt felejti el ilyenkor az ember, hogy azt a rabszolgaság asztalánál fogyasztotta!

Ez mindannyiunkkal megtörténhet. Ami még rosszabb, hogy a nép rosszat mondott Istenről, és ez megmérgezi a lelket. Azt hiszi az ember, hogy Isten nem segít neki, vagy hogy túl sok a próbatétel. A kígyók pedig megmarták Izrael népét a sivatagban, a méreg a kitartás hiányának jele, a kitartásé, amely az Úr útjának követésében jelenik meg.

Mózes Isten hívására rézkígyót készít, és aki rátekintett erre a kígyók támadásakor, megmenekül. A rézkígyó prófétai jel: Krisztus alakja a kereszten. Ez üdvösségünk kulcsa, az élet útján gyakorolt türelemé, a saját sivatagjaink legyőzésének kulcsa. Tekintsünk a keresztre feszített Krisztusra, lépjünk be szenvedésébe, mert ezek által gyógyulunk meg – biztatott Ferenc pápa kedd reggeli homíliájában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria