Ferenc pápa üzenete Sevcsuk nagyérseknek a lembergi álzsinat 70. évfordulóján

2016. március 8. kedd 15:13

Március 6-i keltezéssel Ferenc pápa üzenetet küldött Szvjatoszlav Sevcsuk kijevi görögkatolikus nagyérseknek az 1946-os lembergi (lvovi) úgynevezett álzsinat 70. évfordulója alkalmából.


A Szovjetunióban 1946-ban az ukrán görögkatolikus egyházat törvényen kívül helyezték. Robert Taft amerikai jezsuita a római Pápai Gergely Egyetemen 1991-ben, II. János Pál pápa ukrajnai látogatását megelőzően így beszélt erről Erőszakos egységtörekvések a távoli és a közelmúltban című előadásában, rávilágítva az akkori apostoli út hátterében húzódó problémák gyökereire: „A szovjet fennhatóság alá került Galíciában a lembergi »zsinattal« kezdődött meg a görögkatolikusoknak az orosz ortodoxiába való erőszakos beolvasztása. Orosz ortodoxok nem is éltek ezen a területen. Az első gyakorlati lépés az volt, hogy 1944–45-ben megtiltották a püspököknek a papokkal és a hívekkel való kapcsolattartást. Ezek után beindult a propagandagépezet és a megfélemlítés – ilyen körülmények között mondta ki néhány görögkatolikus pap és hívő 1946-ban Lvovban az orosz ortodoxiával való egyesülést, és egyúttal az 1596-os breszti unió felbontását is. A moszkvai orosz pátriárka 1991-ben, a lembergi álzsinat 45. évfordulóján angolul is kiadatta a nyilatkozat szövegét. A szabadság 1989-ben köszöntött be, amikor majdnem egész Nyugat-Ukrajna görögkatolikus papjai, hívei visszatértek a katolikus egyházhoz.”

Ferenc pápa Sevcsuk nagyérseknek írt üzenete így kezdődik: „Milyen drága a te szereteted, Uram! Az emberek fiai menedéket találnak szárnyad árnyékában (Zsolt 36,8). Mint hívek menekülünk a szárnyaid oltalma alá, Urunk, hogy Isten kegyelmét hordozhassuk, de csak törékeny cserépedények vagyunk (2Kor 4,7)” A Szentatya hozzáteszi: bizonyos körülmények között emberi természetünk még törékenyebbé válik a nehéz történelmi helyzetekben, melyek megpecsételik Isten népe életét, amely közösséget Urunk Jézus Krisztus saját vérével szerzett meg.

Az ukrán görögkatolikus egyház ezekben a napokban emlékezik meg 1946 márciusának szomorú eseményeiről. Immár hetven éve annak, hogy az ideológiai és politikai környezet, továbbá a magával az egyházatokkal szembeni ellenséges eszmék vezettek a lembergi álzsinat megszervezéséhez, ami évtizedeken át szenvedést okozott a papoknak és a híveknek – írja a pápa.

Ezekre az eseményekre emlékezve mélységes hálával hajtjuk meg a fejünket azok előtt, akik üldöztetés és vértanúság árán is tanúskodtak a hitükről, amelyet nagy odaadással éltek meg saját egyházukban és a Péter utóda iránti kifogástalan egységben – fogalmaz a Szentatya, hozzátéve: Egyidejűleg a hittől megvilágított tekintettel nézünk Urunkra, Jézus Krisztusra és őbeléje, nem pedig emberi igazságosságba vetjük minden reményünket. Ő a mi bizalmunk forrása a jelenben és a jövőben is. „Ki árthat nektek, ha buzgók vagytok a jóban? De még ha szenvedtek is az igazságosságért, boldogok vagytok. Ne féljetek fenyegetéseiktől, és ne engedjétek, hogy megzavarjanak benneteket! Urunkat, Krisztust szentül tiszteljétek szívetekben, legyetek mindig készen rá, hogy mindenkinek megfeleljetek, aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek” (1Pét 3,13–15).

Péter apostol tanításával azonosulva Ferenc pápa mély elismerését fejezi ki az ukrán görögkatolikusoknak, és további fáradhatatlan tanúságtételre bátorítja őket. Szolidaritásáról biztosítja a papokat és a híveket ebben a nehéz időben, amelyet a háború gyötrelme sújt.

Az Úrban van a bátorságunk és az örömünk. Hozzá fordulok, a Boldogságos Szűz Mária és egyházatok vértanúinak közbenjárásával, hogy az isteni vigasztalás világosítsa meg közösségetek arcát Ukrajnában és a világ más részén. Szívből adom rátok, püspökökre, papokra és az ukrán görögkatolikus egyház híveire apostoli áldásomat – zárul Ferenc pápa üzenete.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-ujsagiroknak-eleg-kizsakmanyolasbol-segiteni-kell-az-afrikaiakat-fejlodni
Ferenc pápa az újságíróknak: Elég a kizsákmányolásból, segíteni kell az afrikaiakat fejlődni!

Június 21-én este, a genfi egynapos látogatása végén, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire.

2018. június 22. péntek
papszentelesre-varva-vagy-az-emberek-szolgalatara
Papszentelésre várva – Vágy az emberek szolgálatára

Kisiván Csabát, a Kaposvári Egyházmegye diakónusát június 23-án szenteli áldozópappá Varga László megyéspüspök. Dobai Barna Ottót ugyanezen a napon szenteli áldozópappá Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

2018. június 22. péntek