Ferenc pápa üzenetet küldött Bartholomaiosz pátriárkának Szent András ünnepére

2018. december 1. szombat 16:31

Szent András apostol emléknapján, november 30-án Isztambulban a Szentszék delegációja részt vett a konstantinápolyi patriarchátus védőszentjének ünnepi szertartásain. Ferenc pápa kézzel írt levelet is küldött Bartholomaiosz pátriárka, Szent András apostol 270. utóda részére.

Immár hagyománnyá vált, hogy Szent Péter és Szent Pál ünnepére, június 29-re a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus delegációt küld a vatikáni ünnepi szertartásra. Az ortodoxok kiemelkedő liturgikus ünnepén, Szent András napján, november 30-án pedig szentszéki küldöttség látogat a konstantinápolyi patriarchátus szertartásaira.

Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke adta át Bartholomaiosz pátriárkának Ferenc pápa kézzel írt üzenetét, amelyet a liturgia végén olvastak fel.

A Szentatya örömének ad hangot, hogy a két egyház delegációi kölcsönösen részt vesznek a védőszentjeik ünnepén. Ez kifejezi, milyen erős kötelék kapcsolja össze a két széket. Az évszázados félreértés, különbségek és hallgatás után ötven éve a Szentlélek segítségével elkezdődött a testvéri párbeszéd. A világ iránti felelősség jegyében mindkét egyház sürgős hívást érez arra, hogy hirdesse az Evangéliumot a mai embereknek. Ezért együttműködnek a népek közötti béke keresésében, a rabszolgaság minden formájának eltörlésében, az emberi méltóság és a teremtett világ védelmében.
Isten segítségével a két egyház az elmúlt ötven évben kereste a szeretetközösséget, amely még nem teljes. Együtt még hatékonyabb választ tudnak adni a mai emberek szükségleteire, különösen is azoknak, akik szegénység, éhezés, betegség és háború miatt szenvednek.

Ferenc pápa köszönetet mondott Bartholomaiosz pátriárkának, hogy részt vett július 7-én Bariban a Közel-Kelet békéjéért rendezett imatalálkozón. Megnyugtatónak nevezte, hogy osztoznak a régióban élő testvéreink tragikus helyzete miatt érzett aggodalomban. A konfliktusok által megsebesült világban a keresztények egysége a remény jele, amelyet egyre láthatóbbá kell tenni. A pápa imával zárta levelét, hogy Isten adja meg a keresztényeknek, hogy legyenek „egyetértők, együttérzők, testvériesek”. (1Pét 3,8)

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle