Ferenc pápa váratlan látogatást tett egy római rehabilitációs intézetben

Ferenc pápa – 2017. szeptember 23., szombat | 14:10

A Szentatya szeptember 22-én, pénteken délután elhagyta a Vatikánt, és váratlanul felkereste a római Szent Lúcia Alapítványt. Az intézet rehabilitációs központ, mozgásszervi és kognitív neurológiai betegek kezelését végzi.

Rehabilitálnak itt többek között agyvérzést szenvedett, Parkinson-kóros, valamint szklerózis multiplexes betegeket is. A pápa ezzel a gesztussal folytatta az „irgalmasságpéntek” kezdeményezést, amelyet a szentévben indított el. Ilyen alkalmakkor közelségét és támogatását fejezi ki a nehéz helyzetben lévő emberek felé.

Pénteken délután 4 órakor Ferenc pápa besétált a római gyógyintézet kapuján, az épület parkolójában tartózkodó dolgozók nagy meglepetésére és örömére. Hamarosan csatlakozott hozzájuk a központ igazgatója és az alapítvány vezetője, valamint a többi alkalmazott.

Nagyon megható volt a pápa látogatása a neurológiai betegségben szenvedő gyermekek rehabilitációs osztályán. A Szentatya megállt és viccelődött velük, majd vigasztaló szavakkal fordult a szülőkhöz, akik éppen segítették gyermekeiket a rehabilitációs foglalkozáson, amely gyakran fárasztó és fájdalmas. A pápa nagy figyelemmel kísérte a gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy megtanulják vagy visszanyerjék mozgási egyensúlyukat.

Ezt követően a Szentatya felkereste a paraplégiában, a lábak mozgásképességének csökkenésében illetve tetraplégiában, vagyis a négy végtag bénulásában szenvedő 15–25 év közötti betegek osztályát. Egyesek közúti balesetek következtében kerültek az intézménybe. A pápa megtekintette a tornatermet is, ahol az idősek végeznek gyakorlatokat a mozgásszervek rehabilitációja céljából. Ferenc pápa ezáltal is buzdítani akart mindenkit a fizikai testmozgásra és arra, hogy milyen fontos bízni a jövőben, illetve a tudományos kutatásban, amely hatalmas előrelépéseket tesz lehetővé ezen a területen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va/ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria