Fiatalok tettek tanúságot az élet védelméről a Sziklatemplomban

Hazai – 2017. március 26., vasárnap | 14:54

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én az élet védelméről tartottak elmélkedéseket, és Bíró László családreferens püspök celebrált szentmisét Budapesten, a Magyarok Nagyasszonya Sziklatemplomban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az élet védelméről szóló, liturgikus énekekkel és tanúságtételekkel kísért elmélkedéseket Komáromi János, a Ferences Világi Rend tagja vezette. Többek közt Szent Ferenc, II. János Pál, Ferenc pápa gondolatai hangzottak el, valamint az egyetemistákból, középiskolásokból álló Fiatalok az Élet Szolgálatában csoport tagjainak tanúságtételei. A tanárnak, orvosnak készülő fiatalok örömüket fejezték ki, hogy valódi értékekért küzdhetnek, ezen értékeket valló kortársaik közösségében. Ők szolgáltak liturgikus énekekkel is az életvédő alkalmon.

Nem szabad pesszimistának lennünk akkor, amikor az abortuszok hatalmas számáról olvasunk, vagy az életellenes erőkkel találkozunk, mert tudjuk, az élet győzedelmeskedik, s épp most, húsvétra tekintve, Krisztusra tekintve ez még inkább nyilvánvaló előttünk – mondta Komáromi János OFS.


A szentmisén Bíró László püspök a homíliáját azzal kezdte: lehetne beszélni arról, hogy Európában ma az téma, hogy a hivatalokban szabad-e keresztény jelképeket viselni, és lehetne beszélni az asszisztált öngyilkosságokról, vagy arról, hogy Franciaországban börtön jár az élet védelméért, de szebb ennél az ünnep titka, ami nem más, mint az üzenet, hogy az Isten uralmának nem lesz vége. Erre mondott igent Mária – hangsúlyozta a püspök.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe arról szól, hogy Isten újra és újra magához ragadja a kezdeményezést, Ábrahám és Mózes idején, majd az Újszövetség hajnalán is, amikor az angyal meglátogatja Máriát – folytatta Bíró László. – Amikor Máriát tiszteljük, mindig ott tudjuk mögötte az Úr kezdeményező szeretetét, amely ma is élő tapasztalata lehet minden hívőnek.

Ne legyünk reményvesztettek, amikor napjaink Európájára nézünk – biztatta a jelenlévőket a püspök. – XVI. Benedek pápa mindig is óvott a dualista hittől, ami úgy képes látni a világot, hogy a rossz „isten” erősebb, mint a jó. Isten kezdeményez a múltban, most és a jövőben is, erősebb, mint a sötétség, és a tűzvörös sárkány feje lehull a homokba. Ezt ünnepeljük ma – mondta.

Életünk nehéz pillanataiban mertünk-e arra gondolni, hogy éppen most kezdeményez az Isten? Amikor felforgatja a mindennapjaimat? – tette fel a kérdést a püspök. – Mária életét is felforgatta. Ő mondhatta volna Gábriel angyalnak, hogy a válasza előtt megbeszéli még a vőlegényével a dolgot, vagy mondhatta volna, hogy fél a megkövezéstől, vagy a rokonok szavaitól – de ő nem torpant meg, és igent mondott.

Isten kezdeményez, de nem az ember nélkül – mutatott rá Bíró László. – Úgy lát bennünket, mint ahogy azt az Angyali üdvözlet számos ábrázolása érzékelteti: Gábriel Máriával egy szinten áll. Isten küldötte, tulajdonképpen az Isten és az ember egy szinten – ez az Újszövetség. Az Úr partnernek tekinti az embert: szabadnak teremtette.

„Íme, az Úr szolgáló leánya” – Mária szavát szeretik kiforgatni a feministák, mintha valamiféle megalázó helyzetet jelentene ez. Pedig ebben saját emberi méltóságát mondja ki – folytatta Bíró László.

Gyere az én szolgálatomba – mondta a Sátán Jézusnak a kísértés alkalmával. Mária Isten szolgálatába szegődik, s ezzel megfordul a történelem. Talán mindebből is kitűnik, hogy az Úr szolgálójának lenni nem megalázó.

Jézus a barátainak mondja azokat, akik őt szolgálják. Az édesanyák, akik megélik, hogy együttműködnek a Teremtővel – tudják ezt.

Homíliája végén Bíró László püspök hangsúlyozta: az ünnep lényege a kinyilatkoztatás: velünk az Isten. Ha tudatosabban éljük ezt nap mint nap, a hitünk is élőbbé válik, megújul a vallásosságunk. Akkor bátorítóan tudunk segíteni embertársainknak, és melléjük állhatunk az Élet szolgálatában – zárta beszédét a püspök.

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria