Holnap kezdődik Krakkóban a Szent Egyed közösség nemzetközi találkozója

2017. szeptember 20. szerda 19:03

Ötödik alkalommal szervezik meg szeptember 21. és 24. között a Szent Egyed közösség „Európai fiatalok egy erőszak nélküli világért” mottójú nemzetközi találkozóját, amelyre ezúttal több mint ötszáz résztvevőt várnak Közép- és Kelet-Európa országaiból.

Az egyetemista és középiskolás diákok megemlékeznek majd a második világháború, a holokauszt és a pharrajimos áldozatairól – abban a meggyőződésben, hogy Európa jövője jelentős mértékben e tragédiák megértésén múlik, s azzal a szándékkal, hogy az együttélés civilizációját és befogadó társadalmakat építsenek. A fiatalok meghallgatják Rita Prigmore, a náci orvosok emberkísérleteinek túlélője tanúságtételét, felkeresik az auschwitzi láger emlékmúzeumát, majd a birkenaui megsemmisítő táborban néma menettel és az emlékmű megkoszorúzásával fejezik ki, hogy a békéért akarnak munkálkodni, és szembeszállnak az erőszak és a rasszizmus minden formájával.

A közép- és kelet-európai fiatalok összejövetele Auschwitzban a béke érdekében tett mozgósítás, folytatása az Európai Fiatalok a Békéért mozgalom „More Youth, More Peace” címmel augusztus 25. és 27. között Barcelonában megrendezett nemzetközi találkozójának, illetve a „Paths of Peace” mottóval a Szent Egyed közösség által egybehívott nemzetközi imatalálkozónak, amely több mint háromszáz vallási vezető, politikai és egyéb közéleti szereplő részvételével zajlott szeptember 10. és 12. között a németországi Münster-Osnabrückben.

A közösség Fiatalok a Békéért mozgalma Közép- és Kelet-Európa országaiban – csakúgy, mint a kontinens és a világ más részein – konkrét tettekkel, segítséggel fejezi ki szolidaritását a hajléktalanok, idősek, romák és a Béke Iskolájába járó gyerekek iránt. Túl kell és lehet lépni a falak, a szegényeket, a többségtől különböző embereket sújtó kirekesztés logikáján, a befogadás üzenetével az ellenségeskedés gyakran erőszakos megnyilvánulásaival szemben, melyek jelen vannak társadalmainkban, s háborúvá is fajulhatnak, akár az Ukrajna keleti részén immár három éve zajló konfliktus.

Forrás és fotó: Comunità di Sant'Egidio

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54