Fiataloknak hirdet zenei pályázatot az MKPK Ifjúsági Bizottsága

Hazai – 2016. április 13., szerda | 14:30

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága dalpályázatot hirdet új gitáros ifjúsági énekek írására.

A pályázat célja az új szerzemények alkotásával egyrészről az, hogy felfrissítsék a katolikus ifjúsági zenekarok, gitáros együttesek és zenészek liturgia keretében is használt repertoárját, ezáltal megújításra indítva a magyar egyházzenei életet, másrészről pedig az, hogy a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón (IVT) részt vevő magyar közösségnek egy olyan saját dala szülessen, amely erősíti közösségi élményüket, az együvé tartozás érzését, és megerősíti a találkozó során megélt lelki élményt.

A pályázat kiírása, útmutatója és minden részlete megtalálható és letölthető a dalpalyazat.krakko2016.hu honlapon.

Milyen dalra gondoltak a pályázat meghirdetői?

• A most születő új dal szóljon a keresztény értékek melletti kiállásról, ezen értékek megéléséről, az arra való hívásról, buzdításról vagy az arról való tanúságtételről.
• Legyen vidám hangvételű, lelkesítő, közös éneklése legyen motiváló, örömteli.
• A dal szövege és stílusa legyen időtálló, általános, amely nem csupán például az IVT résztvevőit, hanem nemtől, kortól, az éneklés időpontjától függetlenül bárkit meg tud szólítani.
• Legyen könnyen tanulható, könnyen játszható és együtt énekelhető, dallamos.
• Hasonlóan a jelenlegi ifjúsági „kortárs” egyházzenei hagyományhoz, legyen eljátszható gitárral (gitáros zenekari felállással), átlagos gitártudással.
• A dal legyen alkalmas arra, hogy templomban, liturgia keretében énekeljék, például szentmise kezdő vagy záró énekeként, vagy dicsőítés keretében.
• Legyen új, teljes egészében saját szerzemény, legfeljebb 3 versszakos és 5-6 perces.

A szervezők arra buzdítják a dalpályázat iránt érdeklődő fiatalokat, hogy egyedül vagy zenész barátaikkal, kreatív ismerőseikkel alkossanak egy dalt, ami kifejezi istenhitüket, az Istennel való kapcsolatukat. Közös zenélések, örömteli alkotás során formálják véglegesre, majd rögzítsék egyszerű hangfelvételként, illetve írják le a kottáját, akár kézzel, a szöveggel együtt.

A pályázatokat 2016. május 31-ig várják.

A szakmai zsűri számos szempont alapján fogja értékelni a beérkező pályaműveket. A zsűri elnöke: Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas és Magyar Örökség díjas zeneszerző, előadóművész, a Fonográf együttes és a Tolcsvay Trió alapító tagja.

A legjobb pályaművek alkotói kiemelkedő díjazásban részesülnek, de szeretnének minden olyan dalt jutalmazni valamilyen mértékben, ami a kiírás céljának és szempontjainak megfelel. Így a pályázók támogatást nyerhetnek például zenekari gitár vásárlásához, CD-felvétel stb. költségéhez, legyen bármi is a közösség álma.

A dalpályázat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

Forrás és fotó: MKPK Ifjúsági Bizottsága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria