Fotós munkatársaink képeiből nyílik kiállítás az esztergomi Keresztény Múzeumban

Kultúra – 2024. április 29., hétfő | 19:14

A Magyar Kurír munkatársai, Merényi Zita és Lambert Attila fotóiból – tíz év képeiből – nyílik tárlat az esztergomi Keresztény Múzeumban május 4-én, szombaton. A Képgaléria című sajtófotó-kiállításon Mudrák Attila fotográfus esztergomi képes tudósításaiból is látható egy válogatás. A megnyitóra sok szeretettel várjuk olvasóinkat.

A megnyitón megjelenteket Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökhelyettese köszönti. A kiállítást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg. A fotótárlatot Török Csaba, az MKPK tévéreferense mutatja be.

A tárlatot Agonás Szonja, a Magyar Kurír vezető szerkesztője bevezetőjével ajánljuk.

„A Fotográfia nem (vagy nem feltétlenül) arról beszél, ami nincs többé, hanem csak arról, ami egészen biztosan volt. Ez az árnyalatnyi különbség döntő jelentőségű. Egy fotó sem készteti szükségszerűen nosztalgikus emlékezésre tudatunkat (sok fotográfia kívül esik az egyéni időn), de a világon készített valamennyi fotó a bizonyosságot adja; a Fotográfia lényege, hogy bizonyítja annak létét, amit ábrázol” – írja Roland Barthes Világoskamra című írásában.

Egy sajtófotó eleve ezzel a szándékkal készül. S mégis, ha ránézünk a Magyar Kurír fotósainak képválogatására, láthatjuk, hogy az időből kimetszve nemcsak az egyszeri, de az örök pillanat is megszülethet egy-egy gombnyomásra. Interjúk nélkül is beszélnek hozzánk az arcok. Minden kor gyermekét odaengedjük Jézushoz. Örökre átváltozik egy ostya.

Tíz év képeit láthatjuk. Sokszor a magyar egyház ikonikus eseményeit, sokszor ellesett pillanatokat. Mert Isten, aki a rejtekben is lát minket, ahogy imádkozunk, néha egy egyházi fotóst küld, hogy megörökítsen egy szent pillanatot. Most még csak blendék által, homályosan látunk, de akkor majd színről színre.

*

A kiállítás védnöke Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt az esztergomi Keresztény Múzeum Gobelin termébe május 4-én, szombaton 16 órára a Magyar Kurír munkatársai, Merényi Zita és Lambert Attila Képgaléria című sajtófotó-kiállításának megnyitójára. A tárlaton a Keresztény Múzeum fotográfusa, Mudrák Attila  esztergomi képes tudósításaiból is látható egy válogatás.

A kiállítás 2024. augusztus 31-ig látogatható.

Fotó: Keresztény Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria