Ravasi bíboros is megemlékezett David Bowie-ról

2016. január 12. kedd 20:34

Gianfranco Ravasi, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke Twitter-oldalán emlékezett meg a január 10-én elhunyt David Bowie-ról; James Martin SJ több Facebook- és Twitter-bejegyzésben tisztelgett emléke előtt. A L’Osservatore Romano vatikáni lap január 12-i számában emlékezett meg a formabontó művészről.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A bíboros személyes Twitter-oldalára egy David Bowie-idézetet posztolt ki január 11-én: „Ground Control to Major Tom / Commencing countdown / engines on / Check ignition / and may God’s love be with you...” 

(„Föld Tom őrnagynak / A visszaszámlálás elkezdődött / motor be / Ellenőrizze a gyújtást / az Isten szeretete legyen mindnyájatokkal...”)

Ravasi bíboros a Space Oddity című 1969-es szám egy részletét választotta; bejegyzését több mint háromezren kedvelték, és még többen osztották meg. A Space Oddity volt Bowie első igazán népszerűvé vált szerzeménye, a BBC például ezt használta az Apollo–11 és az Apollo–13 űrutazása közvetítéseinek aláfestő zenéjeként.

Az Aleteia portál azt a pillanatot ragadta ki David Bowie életéből, amikor egyszercsak letérdelt a színpadon az 1992-es Freddie Mercury-emlékkoncerten, és elkezdte mondani a Miatyánkot – és vele mondta az egész Wembley-stadion.

David Bowie szomáliai származású felesége, Iman Abdulmajid, aki huszonnégy éven át volt a művész társa, január 9-én a következő idézetet posztolta Twitter-oldalán: „A küzdelem valóságos – de Isten is az.”

A legendás énekes, dalszerző, kísérletező szellemű művész emléke előtt több Facebook- és Twitter-bejegyzésben tisztelgett James Martin jezsuita is; szokásos esti meditációja témájául is Bowie utolsó videóját választotta, melynek a májrákban szenvedő művész a Lazarus címet adta.

A klip, mely Bowie halála előtt néhány nappal jelent meg, a bibliai Lázár feltámasztása történetet dolgozza fel; a haldokló Bowie maga alakítja Lázár karakterét. Mint James Martin hangsúlyozza, a videó gazdag szimbolikával szól életről, halálról, túlvilágról.

„Look up here, I'm in heaven. I've got scars that can't be seen. I've got drama, can't be stolen. Everybody knows me now” – hangzik a dal szövege.

James Martin hozzáfűzi: „A sebhelyeinket, azt gondolom, látni fogják a mennyben – Isten is. Mert semmi nem vész el Isten előtt. Örömmel fogad minket, a sebhelyeinkkel és mindennel együtt. Emlékezzetek vissza, amikor Jézus feltámadása után megjelent a tanítványoknak, megmutatta nekik sebeit, sebhelyeit. A Feltámadott magán és magában hordja emberségének látható és láthatatlan tapasztalatait.”

James Martin felhívja rá a figyelmet, hogy Bowie Lazarus-klipjének végén Lázár visszahúzódik egy sötét szekrénybe – ami épp a fordítottja a bibliai befejezésnek, ahol Lázár előjön a sötét sírból a világosságra. Bár Bowie vallásos nézetei soha nem váltak egyértelművé, sokat adott és ad másoknak azzal, hogy személyesen és kreatívan osztotta meg magát a világgal, még élete utolsó nehéz időszakában is – fogalmaz a jezsuita publicista. – „David Bowie művészként szüntelenül az elvárások ellenében cselekedett. Talán, mint többségünk, egy olyan Istennel küszködött, aki összezavarta őt élete vége felé. Azt kívánom, most ugyanez az Isten lepje meg őt. Új élettel. Oldja fel őt, hogy tudjon járni.”

Forrás: Twitter.com; Aleteia.org; L’Osservatore Romano

Fotó: Fidelio.hu; Wikipédia; L’Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: média, művészet
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-masodik-beszede-genfben-ver-okumenizmusa-elorehaladasra-biztat-minket
Ferenc pápa második beszéde Genfben: A vér ökumenizmusa előrehaladásra biztat minket!

Június 21-én a genfi Ökumenikus Központ Visser‘t Hooft terme adott otthont a délutáni ökumenikus találkozónak az Egyházak Világtanácsa alapításának hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepségen, amelyen a Szentatya is részt vett, egynapos genfi látogatása során.

11:07
az-egyhaz-arca-mi-vagyunk-hetvenot-eves-gyori-szent-imre-templom
Az Egyház arca mi vagyunk – 75 éves a győri Szent Imre-templom

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. június 3-án, áldozócsütörtökön szentelte fel a győri Szent Imre-templomot Boldog Apor Vilmos püspök. A jubileum alkalmából június 3-án ünnepi szentmisét celebrált Veres András győri megyéspüspök. Az előesti szentmisét Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök mutatta be.

2018. június 21. csütörtök