Görögkatolikus papfeleségek lelkigyakorlata Máriapócson

2018. szeptember 7. péntek 14:18

Nagy Bálint jezsuita atya vezetésével, „Rátalálni a szőlőtőre, ahol vagyok, ahol lenni szeretnék” mottóval rendezték meg augusztus 24. és 26. között a papfeleségek lelkigyakorlatát Máriapócson. Zolcsák Istvánné Mária számolt be a programról, amelyen harminchat görögkatolikus papné vett részt.

Számomra különleges, szokatlan, de sokat adó volt ez a találkozás. Az atya fiatalos lendülete, mosolya, szelídsége hívott a programokra. Az első feladat Tóbiás könyvének elolvasása volt. Közösen gondolkodtunk arról, hogy kivel tudnánk azonosulni, miért, hol van számunkra a kincs eltemetve, mi a vakság, amitől szeretnénk megszabadulni.

Az elemzések sokunkból váltottak ki mély érzelmeket, fájdalmakat, könnyeket. Bálint atya úgy állította össze a találkozókat, hogy egymással is megoszthattuk a gondolatainkat abban a témában, amit felvetett. A nagyobb körben is ki-ki megoszthatta gondolatait, problémáit, esetleg fájdalmait, ha akarta. Egy szemléltető gyakorlat is volt annak kapcsán, hogy sokszor észre sem vesszük azokat az ajándékokat, amiket az Úr felajánl nekünk. (Be kellett hunyni a szemünket, és mindenki kapott egy tollpihét, de senki sem vette észre, amikor a nyitott tenyerébe helyezték.)

Az imádságról, az esti lelkiismeret-vizsgálatról is kaptunk tanítást, hiszen nem mindegy, hogyan fekszünk le este. Természetesen lehetőség volt szentgyónásra és lelki beszélgetésekre is, ehhez megszólíthattuk a Máriapócson szolgáló atyákat is.

Forrás: Zolcsák Istvánné Mária

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
a-hutlenseg-megelozese-mit-mond-pszichologus-es-moralteologus
A hűtlenség megelőzése – Mit mond a pszichológus és a morálteológus?

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének szervezésében szeptember 20-án Somogyiné Petik Krisztina, Asztalosné Elekes Szende pszichológus és Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus beszélt a hűtlenség megelőzéséről a főiskola nagyelőadójában.

2018. szeptember 21. péntek
-masok-okulni-fognak-vallomasombol-megjelent-kruesz-krizosztom-pannonhalmi-foapat-oneletrajza
„Mások okulni fognak vallomásomból” – Megjelent Kruesz Krizosztom pannonhalmi főapát önéletrajza

Szeptember 20-án este a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban mutatták be Sólymos László Szilveszter OSB Kruesz Krizosztom (1865-1885), Kruesz Krizosztom Önéletrajz című kötetének a bemutatására.

2018. szeptember 21. péntek