Görögkatolikus papfeleségek lelkigyakorlata Máriapócson

2018. szeptember 7. péntek, 14:18

Nagy Bálint jezsuita atya vezetésével, „Rátalálni a szőlőtőre, ahol vagyok, ahol lenni szeretnék” mottóval rendezték meg augusztus 24. és 26. között a papfeleségek lelkigyakorlatát Máriapócson. Zolcsák Istvánné Mária számolt be a programról, amelyen harminchat görögkatolikus papné vett részt.

Számomra különleges, szokatlan, de sokat adó volt ez a találkozás. Az atya fiatalos lendülete, mosolya, szelídsége hívott a programokra. Az első feladat Tóbiás könyvének elolvasása volt. Közösen gondolkodtunk arról, hogy kivel tudnánk azonosulni, miért, hol van számunkra a kincs eltemetve, mi a vakság, amitől szeretnénk megszabadulni.

Az elemzések sokunkból váltottak ki mély érzelmeket, fájdalmakat, könnyeket. Bálint atya úgy állította össze a találkozókat, hogy egymással is megoszthattuk a gondolatainkat abban a témában, amit felvetett. A nagyobb körben is ki-ki megoszthatta gondolatait, problémáit, esetleg fájdalmait, ha akarta. Egy szemléltető gyakorlat is volt annak kapcsán, hogy sokszor észre sem vesszük azokat az ajándékokat, amiket az Úr felajánl nekünk. (Be kellett hunyni a szemünket, és mindenki kapott egy tollpihét, de senki sem vette észre, amikor a nyitott tenyerébe helyezték.)

Az imádságról, az esti lelkiismeret-vizsgálatról is kaptunk tanítást, hiszen nem mindegy, hogyan fekszünk le este. Természetesen lehetőség volt szentgyónásra és lelki beszélgetésekre is, ehhez megszólíthattuk a Máriapócson szolgáló atyákat is.

Forrás: Zolcsák Istvánné Mária

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
nyilt-nap-gyori-brenner-janos-papnevelo-intezetben
Nyílt nap a győri Brenner János Papnevelő Intézetben

A győri Brenner János Papnevelő Intézet szeretettel hívja és várja a papi hivatás iránt érdeklődőket február 23-án, szombaton 9 órára.

12:21
szentmise-az-elhunyt-hajlektalanokert-egyedi-es-megismetelhetetlen-ertek-minden-ember-elete
Szentmise az elhunyt hajléktalanokért – „Egyedi és megismételhetetlen érték minden ember élete”

A Sant’Egidio közösség szervezésében, hajléktalan barátaik jelenlétében Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be szentmisét február 17-én, vasárnap Budapesten, a Horváth Mihály téri Szent József-templomban azokért, akik az utcán éltek és haltak meg.

14:03