Görögkatolikus papfeleségek lelkigyakorlata Máriapócson

2018. szeptember 7. péntek 14:18

Nagy Bálint jezsuita atya vezetésével, „Rátalálni a szőlőtőre, ahol vagyok, ahol lenni szeretnék” mottóval rendezték meg augusztus 24. és 26. között a papfeleségek lelkigyakorlatát Máriapócson. Zolcsák Istvánné Mária számolt be a programról, amelyen harminchat görögkatolikus papné vett részt.

Számomra különleges, szokatlan, de sokat adó volt ez a találkozás. Az atya fiatalos lendülete, mosolya, szelídsége hívott a programokra. Az első feladat Tóbiás könyvének elolvasása volt. Közösen gondolkodtunk arról, hogy kivel tudnánk azonosulni, miért, hol van számunkra a kincs eltemetve, mi a vakság, amitől szeretnénk megszabadulni.

Az elemzések sokunkból váltottak ki mély érzelmeket, fájdalmakat, könnyeket. Bálint atya úgy állította össze a találkozókat, hogy egymással is megoszthattuk a gondolatainkat abban a témában, amit felvetett. A nagyobb körben is ki-ki megoszthatta gondolatait, problémáit, esetleg fájdalmait, ha akarta. Egy szemléltető gyakorlat is volt annak kapcsán, hogy sokszor észre sem vesszük azokat az ajándékokat, amiket az Úr felajánl nekünk. (Be kellett hunyni a szemünket, és mindenki kapott egy tollpihét, de senki sem vette észre, amikor a nyitott tenyerébe helyezték.)

Az imádságról, az esti lelkiismeret-vizsgálatról is kaptunk tanítást, hiszen nem mindegy, hogyan fekszünk le este. Természetesen lehetőség volt szentgyónásra és lelki beszélgetésekre is, ehhez megszólíthattuk a Máriapócson szolgáló atyákat is.

Forrás: Zolcsák Istvánné Mária

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ne-gondoljuk-hogy-meg-tudunk-valtozni-szentlelek-segitsege-nelkul
Ferenc pápa: Ne gondoljuk, hogy meg tudunk változni a Szentlélek segítsége nélkül!

November 21-én a Szentatya a tízparancsolat utolsó mondatairól tartotta katekézisét: „Ne kívánd el felebarátod feleségét […], ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” Hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra, melyektől csak Isten tisztíthatja meg a szívünket.

16:25
papnovendekek-titkos-elete-hat-csapat-300-perc-tomeny-futball
A papnövendékek titkos élete: Hat csapat, 300 perc tömény futball

Az elmúlt hétvégén, november 16–18-ig egy különleges focikupától volt hangos az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnok. Hat szeminárium kispályás focicsapata mérte össze tudását a Magyar Sion „futballarénájában”. Müller Márk papnövendék írását adjuk közre.

09:45