Görögkatolikus papnék lelkigyakorlata Máriapócson

2017. július 10. hétfő 17:10

Kruppa Levente, a budapesti Rózsák terei parókus tartotta a Görögkatolikus Metropólia által papnék számára meghirdetett lelkigyakorlatot július 8. és 10. között.

A Máriapócson szombaton délelőtt kezdődött és hétfőn véget ért együttlét a Szentlélek segítségül hívásával és az Istenszülő közbenjárásának kérésével kezdődött. „…kik Benned remélünk, el ne tévedjünk…” – énekelte a csaknem negyven tisztelendő asszony.

„El ne tévedjünk…”, azaz: test és lélek egyensúlyát igyekezzünk megtalálni. Erre hívta rögtön az első elmélkedésben a papnékat Kruppa Levente. „A tér-idő-mozgás dimenziójában élünk, ezekből halálunkig nem tudunk kilépni. Vagyis korlátolt a létünk” – kezdte elmélkedését. Majd segített végiggondolni, mennyi mindent követel magának a test, s hogy a nap 24 órájából mekkora hányad telik ezek kielégítésével: a táplálkozástól, ruházkodástól elkezdve a tisztálkodáson, tanuláson és munkán át egészen az alvásig. Ez mind olyan idő azonban, ami elenyészik – hangsúlyozta Kruppa Levente.

Csupán pici szelete életünknek, amit a lélekre szánunk, amikor imádkozunk, Szentírást olvasunk, vagy szentségekhez járulunk. A lelkigyakorlat nagyszerű lehetőség annak feltérképezésére, hogyan állunk a test és lélek kapcsolatával – fejtette ki, majd egy elhatározásra is javaslatot tett: mivel jelenlegi döntéseink folytatása lesz az örök élet, itt és most kell „begyakorolunk” magunkat az „örökkévalóság rendjébe”. Konkrétabban: (naponta) vegyünk szép ruhát, hagyjuk otthon vagyonunkat és menjünk el a templomba az Úrhoz. Erre készüljünk, mert ez történik majd velünk utoljára is…

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-bencesek-helyzeterol-partallami-diktatura-idejen
Könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

2018. január 22. hétfő