Gyermekbúcsút tartottak Máriapócson

2018. május 14. hétfő 15:35

Gyermekzsivajjal telt meg Máriapócson a kegytemplom környéke május 12-én a Görögkatolikus Metropólia gyermekbúcsúján. Az idei év mottója: „Mielőtt megalkottalak anyád méhében, már ismertelek…” (Jer 1,5).


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ebben az évben a gyermekbúcsút az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola szervezte. Intézmények, parókiák szervezett csoportjai mellett családok is érkeztek Máriapócsra szombaton. A játékos feladatok útvonalát és a regisztrációs pontokat úgy alakították ki, hogy a különböző irányból érkező csoportok már a kegytemplom irányába haladva is teljesíthessenek egy-egy kihívást. Az összesen négy útvonal négy-négy állomásán szerzett pontokat később jutalmakra válthatták be.


A gyermekbúcsú idei mottójához kapcsolódtak a feladatok, melyek között képkirakás, bibliai ismereteket igénylő és ügyességi feladatok egyaránt szerepeltek. Előzetes feladatként egy rajzpályázatot is meghirdettek az edelényi szervezők Isten családjában élünk címmel – ennek eredményéért és a jutalmakért még egy kicsit izgulniuk kell a gyermekeknek. A versenyfeladatok után a népi gyermekjátékok mellett a legmodernebb interaktív játékokat és a segwayt (önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású eszköz) is kipróbálhatták, de kézműveskedni is lehetett. A legkisebbek figyelmét bábelőadással kötötte le az Ózdi Görögkatolikus Parókia amatőr bábcsoportja.

A bazilika előtti téren megtartott Szent Liturgiát Juhász Géza első helynök vezette, a szertartáson Kurt Burnette, a Passaici Egyházmegye püspöke is részt vett, aki Szocska Ábel püspökszentelése után még néhány napig a metropóliában tett látogatást. Homíliát Szocska Ábel nyíregyházi püspök mondott. A kis hercegről és szerzőjéről, Antoine de Saint-Exupéryről mesélt a gyermekeknek, kiemelve számukra a regény egyik mondanivalóját, a felelősséggel tartozást. „Felelősek vagyunk önmagunkért, felelősek vagyunk egymásért és a világért” – mondta a főpásztor. Ez legjobban a családunkban mutatkozik meg, a legtöbb szeretet, gondoskodás és béke ott valósulhat meg. Itt, Máriapócson, megtapasztalhatjuk egy másik, nem test szerinti családhoz: az Egyházhoz való tartozás érzését is, amely iránt ugyanolyan felelősséggel tartozunk – tette hozzá a püspök, és azt kívánta, hogy ezt a gondoskodást erősítse mindenkiben a gyermekbúcsú napja is.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye, Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
lelki-gondjainkrol-nem-csak-plebanosoknak-es-teologusoknak
Lelki gondjainkról – nem csak plébánosoknak és teológusoknak

A plébánosok és teológusok napja résztvevői különleges előadásokat hallhattak október 18-án Pannonhalmán: Anselm Grün OSB lelki gondjainkról, Tomáš Halík professzor pedig hit és hitetlenség kérdéseiről osztotta meg gondolatait a gimnázium dísztermében.

2018. október 19. péntek
huszeves-az-alsoszentmartoni-szent-marton-ovoda
Húszéves az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda. Az október 15-én tartott jubileumi ünnepségen Udvardy György megyéspüspök megáldotta a máriagyűdi kegyszobor másolatát, amit az óvodában helyeztek el.

2018. október 19. péntek