Gyermekotthonok lakói önkénteskedtek a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanszállóján

2018. szeptember 3., hétfő | 15:12

Szobákat festettek és adományokat válogattak a „Csepp a tengerben” Alapítvány táborában részt vevő fiatalok a Máltai Szeretetszolgálat budapesti, Miklós utcai hajléktalanellátó intézményében augusztus 26-án.


Mintegy hetven gyermekotthonban nevelkedő, valamint utógondozásban részesülő fiatal érkezett a „Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány táborának keretében a Máltai Szeretetszolgálat fővárosi, Miklós utcai intézményébe. Az alapítvány egyhetes tábora, amelyet Csobánkán rendeztek, az Európai Unió „Európa a polgárokért” elnevezésű programja részeként valósult meg. A táborba a Pilisi Gyermekotthon mellett Szlovákiából, a gútai és a párkányi gyermekotthonokból, valamint Erdélyből, a csíkszeredai gyermekotthonból érkeztek fiatalok.


A „Csepp a tengerben” Alapítvány 1997 óta támogatja a Pilisi Gyermekotthonban élőket, hogy olyan élményekben legyen részük, amelyek a családban felnövekvő gyermekeknek természetesek. Az év során fejlesztő foglalkozásokat tartanak, tréningeket szerveznek számukra, programokra és kirándulásokra viszik őket.


A csobánkai tábor programjának középpontjában a társadalmi felelősségvállalás és az önkéntesség áll, ezért is töltöttek el a fiatalok egy napot a Máltai Szeretetszolgálat legnagyobb hajléktalanellátó intézményében. Az alapítvány évek óta kapcsolatban áll a segélyszervezettel, több alkalommal látták már vendégül az általuk támogatott gyerekeket a Máltai Szeretetszolgálat intézményei.

Ez alkalommal a Miklós utcai intézmény lakószobáit festették ki a táborozók. Sulics Fruzsina, az alapítvány önkéntese elmondta, e néhány nap alatt azt is megmutatják a gyerekeknek, miért jó önkénteskedni. „A maihoz hasonló programokon a gyerekek a társadalom hasznos tagjainak érezhetik magukat, és megtapasztalhatják, hogy ők is képesek nagy dolgokat megtenni, például szebbé varázsolni néhány ember lakókörnyezetét azzal, hogy kifestik a szobájukat.”


„A hajléktalanellátó intézményben a fiatalok azt is láthatják, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnek, akkor van hova fordulni, van segítség. Találkozhatnak olyan emberrel, aki hozzájuk hasonlóan intézetben nőtt fel, elmeséli nekik a történetét, amiből tanulhatnak, és láthatják, hogy még a legnehezebb helyzetből is fel lehet állni – és talán egyúttal visszatartó erő is lehet” – hangsúlyozta Sulics Fruzsina.


A fiatalok több csoportban négy lakószobát festettek ki az intézményben. Az utógondozásban részesülő 22 éves Jónás Norbert elmondta, 19 éves koráig volt a Pilisi Gyermekotthon lakója. „Négyéves voltam, amikor bekerültem a gyermekotthonba a kisöcsémmel. Azért pont oda, mert a négy idősebb bátyám már ott volt, és ez volt a legközelebb a szüleinkhez, így könnyebb a kapcsolattartás. Most olyan utógondozói rendszerben vagyok, ahol önellátóan élünk egy társammal egy háromszobás albérletben.” Norbert pénzügy-számvitelt tanul, közben a vendéglátásban dolgozik. Célja, hogy az OKJ-képzés elvégzése után főiskolára menjen, majd pénzügyi területen helyezkedjen el. A fiatalember azt is hozzátette, hogy számításai szerint az idén immár tizedik alkalommal vesz részt a „Csepp a tengerben”-táborban.

Farkas Erik a felvidéki gútai gyermekotthon lakója. Négy éve él az intézményben, miután szülei elváltak. Magántanuló, ugyanis élsportoló: ifjúsági Európa-bajnok kajakos. „Informatikai szakközépiskolába járok Komáromba, de most elsősorban a következő világbajnokságra koncentrálok, nagyon szeretnék kijutni. Ebben a táborban másodszor vagyok, mindig új barátokat szerzek, nagyon sok jó program van, és még a nyelvet is tanulom, mert nem beszélek még tökéletesen magyarul” – mondta el Erik.

A festés mellett a gyerekek a beérkezett adományok szétválogatásában és raktárba szállításában is segédkeztek.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle