Gyöngyösi vallásos társulatokat bemutató kiállítás nyílt Egerben

2018. április 11. szerda 09:02

„Vallásos társulatok Gyöngyösön a 18. és 21. század között” címmel nyílt kiállítás április 6-án az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban. A korabeli dokumentumokat, szakrális tárgyakat, öltözékeket bemutató tárlatot május elejéig tekinthetik meg az érdeklődők.

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom kincstára időszaki tárlatának megnyitóján Juhász Ferenc plébános kiemelte: Gyöngyös vallási életének három fő megjelenítője van, a ferencesek, a Szent Bertalan-templom és a társulatok.

Abból a városból hoztunk anyagot, mely négy püspököt adott a magyar egyháznak. A tárgyakban megmutatkozó gazdagság, a kincstár és a könyvtár értékei arról tanúskodnak, hogy az elszármazott főpapok mindig nagyvonalúak voltak, ha szülővárosukról volt szó – hangsúlyozta a Szent Bertalan-templom plébánosa. – A városban a katolikus vallásgyakorlás Szent István óta töretlen; ma is van aktívan működő vallásos társulat, a Szent Kereszt Társaság – tette hozzá.

A társulatok történetéről Löffler Erzsébet, az Érseki Gyűjteményi Központ nyugalmazott igazgatója tartott ismertetőt az április 6-i kiállításmegnyitón Egerben.

A magyar települések, városok és falvak életében gyakori jelenség volt, hogy ájtatos céllal önkéntesen szerveződő társaságok jöttek létre, melyek céheknek nevezték magukat; létrejöttüket hatékonyan segítették a szerzetesrendek, Gyöngyösön elsősorban a ferences és a jezsuita rend – ismertette Löffner Erzsébet történész.

Az időszaki kiállítás a 18. századtól egészen a 21. századig öleli föl e társulatok történetét, és mutatja be tárgyi emlékeiket – mondta el az Érseki Gyűjteményi Központ nyugalmazott igazgatója. – Gyöngyösön közel harminc iparos és vallásos céh működött az 1700-as évek közepétől: tevékenységükhöz tartozott az elesettek segítése, az egyházi élet szervezése; az iparos és a vallásos céhek oltárokat tartottak fenn abban a templomban, amelyhez a tevékenységük kötődött. Ezeket molinókon mutatja be az egri tárlat, továbbá kegytárgyakat, céhládákat, imádságos könyveket, fáklyákat, írásos dokumentációkat, rendszabályokat – a tagok, az úgynevezett „beállottak” névsorának jegyzékét is megtekinthetik az érdeklődők.

A Vallásos társulatok Gyöngyösön a 18. és 21. század között című kiállítás május 6-áig tekinthető meg az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban.

Forrás: Egri Főegyházmegye; Egerhírek.hu

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat