Gyöngyösi vallásos társulatokat bemutató kiállítás nyílt Egerben

2018. április 11. szerda 09:02

„Vallásos társulatok Gyöngyösön a 18. és 21. század között” címmel nyílt kiállítás április 6-án az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban. A korabeli dokumentumokat, szakrális tárgyakat, öltözékeket bemutató tárlatot május elejéig tekinthetik meg az érdeklődők.

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom kincstára időszaki tárlatának megnyitóján Juhász Ferenc plébános kiemelte: Gyöngyös vallási életének három fő megjelenítője van, a ferencesek, a Szent Bertalan-templom és a társulatok.

Abból a városból hoztunk anyagot, mely négy püspököt adott a magyar egyháznak. A tárgyakban megmutatkozó gazdagság, a kincstár és a könyvtár értékei arról tanúskodnak, hogy az elszármazott főpapok mindig nagyvonalúak voltak, ha szülővárosukról volt szó – hangsúlyozta a Szent Bertalan-templom plébánosa. – A városban a katolikus vallásgyakorlás Szent István óta töretlen; ma is van aktívan működő vallásos társulat, a Szent Kereszt Társaság – tette hozzá.

A társulatok történetéről Löffler Erzsébet, az Érseki Gyűjteményi Központ nyugalmazott igazgatója tartott ismertetőt az április 6-i kiállításmegnyitón Egerben.

A magyar települések, városok és falvak életében gyakori jelenség volt, hogy ájtatos céllal önkéntesen szerveződő társaságok jöttek létre, melyek céheknek nevezték magukat; létrejöttüket hatékonyan segítették a szerzetesrendek, Gyöngyösön elsősorban a ferences és a jezsuita rend – ismertette Löffner Erzsébet történész.

Az időszaki kiállítás a 18. századtól egészen a 21. századig öleli föl e társulatok történetét, és mutatja be tárgyi emlékeiket – mondta el az Érseki Gyűjteményi Központ nyugalmazott igazgatója. – Gyöngyösön közel harminc iparos és vallásos céh működött az 1700-as évek közepétől: tevékenységükhöz tartozott az elesettek segítése, az egyházi élet szervezése; az iparos és a vallásos céhek oltárokat tartottak fenn abban a templomban, amelyhez a tevékenységük kötődött. Ezeket molinókon mutatja be az egri tárlat, továbbá kegytárgyakat, céhládákat, imádságos könyveket, fáklyákat, írásos dokumentációkat, rendszabályokat – a tagok, az úgynevezett „beállottak” névsorának jegyzékét is megtekinthetik az érdeklődők.

A Vallásos társulatok Gyöngyösön a 18. és 21. század között című kiállítás május 6-áig tekinthető meg az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban.

Forrás: Egri Főegyházmegye; Egerhírek.hu

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat
felkesziteni-az-orok-eletre-nyary-zsigmond-igazgato-25-eves-szent-gellert-iskolarol
Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgettünk.

2018. szeptember 22. szombat