Habsburg Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete ellátogatott a hajdúdorogi cigánytelepre

Hazai – 2016. május 26., csütörtök | 9:04

A május 21-i hajdúdorogi családpasztorációs konferencia után Habsburg Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete Kocsis Fülöp érsek-metropolita kíséretében felkereste a hajdúdorogi cigánytelepet.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A május 21-i cigánytelepi látogatást megelőző napokban Habsburg Eduárd szentszéki nagykövet és Kocsis Fülöp érsek-metropolita megbeszéléseket folytatott a családpasztorációs kérdések mellett a magyarországi és az olaszországi romák helyzetéről is. Az egyik meglátogatott családnál közös téma is akadt, hiszen a nagyobbik lány tavaly ősszel zarándokolt az egyházmegyei csoporttal Rómába a cigányok nemzetközi találkozójára, s találkozhatott a VI. Pál teremben Ferenc pápával is. 

Május 20-án Habsburg Eduárd Kocsis Fülöp érsek-metropolita kíséretében látogatást tett a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban, ahol írásairól, televíziós sorozatáról, valamint olaszországi éveiről, illetve Ferenc pápáról mesélt a szakkollégium diákjainak. Beszámolt az olaszországi romák helyzetéről, és érdeklődött a magyarországi viszonyokról is.

Május 21-én, a cigánytelepi látogatás előtt a szentszéki nagykövet a Hajdúdorogi Főegyházmegye családpasztorációs konferenciáján vett részt mint díszvendég. Egyház a családban – család az Egyházban címmel tartott előadásában saját családi és családpasztorációs tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Többször idézte Teréz anyát, aki szerint „amelyik család imádkozik, az együtt is marad”.

A Hajdúdorogon  rendezett családpasztorációs konferencia szervezői azt a célt tűzték ki, hogy a résztvevők közösen fogalmazzák meg a görögkatolikus egyház előtt álló feladatokat, kiemelten a családpasztorációs kihívásokat.

A szombati rendezvény a III. imaórával kezdődött, melyet Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója vezetett.

Ezt követően Kocsis Fülöp érsek-metropolita foglalta össze gondolatait a családszinódus és Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítása alapján. Azt javasolta, hogy ne csak a templomunkat tegyük otthonosabbá, hanem az otthonunkat is tegyük „templomossá”.

A záró összegzést Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke tartotta, aki a családpasztoráció súlypontjait és sajátosságait emelte ki. Mindenkit arra buzdított, hogy a konferencia hozzon valóságos paradigmaváltást, amelyben a görögkatolikus egyház az eddigieknél sokkal nagyobb figyelemmel fordul a családok felé, még jobban ügyel a családi értékek megtalálására és megélésére.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria