Harmincéves püspöki jubileumot ünnepeltek Pécsen

Hazai – 2019. február 15., péntek | 9:02

Mayer Mihály volt pécsi megyéspüspök és Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát püspökké szentelésének 30. évfordulóját ünnepelték a pécsi székesegyházban február 11-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mayer Mihály szekszárdi plébánost és Várszegi Asztrik bencés szerzetest 1989. február 11-én szentelte püspökké Esztergomban Paskai László bíboros érsek. A jubileum alkalmából Mayer Mihály hálát adott papi és püspöki szolgálatáért, ami, mint fogalmazott, örömet ad, megnyugvást és békességet.

Várszegi Asztrik bencés szerzetes életében nagy fordulatot jelentett püspöki kinevezése. „Mi Mayer püspök úrral azóta testvéri kötelékben vagyunk, így örömmel jöttem Pécsre. Az akkor szentelt öt püspökből mi ketten élünk. Így ketten köszönjük meg Istennek ezt a harminc évet. Így, a harminc év elteltével boldogan mondhatom, hogy visszakerülve a szerzetesközösségembe még szabadabb szívvel tudok hálát adni azért, ami nem volt könnyű. Sosem gondoltam arra, hogy püspök leszek. Olyan értelemben, mint egy megyéspüspök nem is lehettem püspök, mert az én feladatom főapátként más volt. Küzdelmes harminc év van mögöttünk is. Én abban a bizodalomban szolgálom Istent és az Egyházat, hogy az Egyház él, a feltámadott Úr ma is erőt ad a híveknek, és ebben a reményben adhatunk hálát az Istennek, hogy van jövőnk. A nehézségeken keresztül is át kell menni, ez hozzátartozik a keresztény és az emberi élethez” – fejtette ki a volt pannonhalmi főapát.

Udvardy György pécsi megyéspüspök megköszönte a két nyugalmazott püspök szolgálatát, hogy vállalták a szolgálatot és a közösséget Krisztussal. Nem egyszerű és zavartalan időszakban váltak püspökké, ugyanis a rendszerváltás utáni évek az Egyház számára is sok kihívást jelentettek. „Ebben a harminc esztendőben egészen bizonyos, hogy a keresztnek a terhe, a keresztnek a súlya érintette Mihály püspök atyát is és érintette Asztrik püspök atyát is. De mert Krisztushoz kötötték az életüket, ezért a kereszt nem csak teher, nem csak korlát, nem csak veszteség, hanem számunkra Isten ereje és bölcsessége és az életnek a forrása. Így tekintünk a harminc év eredményeire, küzdelmeire és keresztjeire is és így adunk hálát Krisztus keresztjéért is, mert számunkra ez Krisztus élete” – hangsúlyozta a főpásztor. 

A jubileumi ünnepség szeretetvendégséggel zárult a püspökség kocsiszínében, ahol a helyi és a távolról érkezett hívek az ünnepeltekkel személyesen is találkoztak.

A beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható. 

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria