Hat egyházközség férfi tagjai zarándokoltak Sajópálfalára

2018. május 11. péntek 15:00

Hagyomány, hogy minden év tavaszán közös zarándoklatra indulnak a karancsaljai, etesi, ságújfalui, karancssági, szalmatercsi és pilinyi egyházközségek férfiai. A május 6-i férfizarándoklat, melyet Kapás Attila plébános vezetett, úti célja Sajópálfala és Edelény volt.

A résztvevők elsőként a sajópálfalai görögkatolikus templomban vettek részt szentmisén, majd megtekintették az ott található kegyképet. Sajópálfala települést 1320-ban említik először oklevélben. A török kivonulása után a Keglevich család birtokolta a községet, akik kárpátaljai ruszinokkat telepítettek be. A ruszinok fatemplomot építettek és ebben helyezték el azt a kegyképet, amely 1717. január 6-tól február 16-ig véres könnyeket hullatott. A templom később leégett, de a kegykép megmenekült, mivel a könnyezést követően az egri érsekségre szállították vizsgálatra. A kegykép a II. világháborúig az egri minorita templomban volt, majd Pécs-Ürögre került, ahonnan 1973. október 25-én hozták vissza Sajópálfalára, eredeti helyére.

A település érdekessége, hogy innen származik az ország legrégebbi görögkatolikus kottás énekeskönyve, melyben 1755-ös dátum szerepel és azt Fekete János helyi kántor másolta. Minderről az énekeskönyv feljegyzései tanúskodnak, mely jelenleg az Egri Érseki Könyvtárban található. A faluban a közelmúltban kolostor is épült görögkatolikus női szerzeteseknek.

A zarándoklat második állomása Edelény volt, ahol elsőként a borsodi tájházat, majd a közelmúltban felújított barokk kastélyt tekintették meg a résztvevők. A napot borkóstoló zárta az edelényi Császta hegyközségben.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
a-biblia-uzenete-da-capo-al-fine-ujra-az-elejetol
Da capo al fine – Újra az elejétől

Szentháromság vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 28,16–20)

2018. május 26. szombat
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a „L’Eco di Bergamo” című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek