Hat egyházközség férfi tagjai zarándokoltak Sajópálfalára

2018. május 11. péntek, 15:00

Hagyomány, hogy minden év tavaszán közös zarándoklatra indulnak a karancsaljai, etesi, ságújfalui, karancssági, szalmatercsi és pilinyi egyházközségek férfiai. A május 6-i férfizarándoklat, melyet Kapás Attila plébános vezetett, úti célja Sajópálfala és Edelény volt.

A résztvevők elsőként a sajópálfalai görögkatolikus templomban vettek részt szentmisén, majd megtekintették az ott található kegyképet. Sajópálfala települést 1320-ban említik először oklevélben. A török kivonulása után a Keglevich család birtokolta a községet, akik kárpátaljai ruszinokkat telepítettek be. A ruszinok fatemplomot építettek és ebben helyezték el azt a kegyképet, amely 1717. január 6-tól február 16-ig véres könnyeket hullatott. A templom később leégett, de a kegykép megmenekült, mivel a könnyezést követően az egri érsekségre szállították vizsgálatra. A kegykép a II. világháborúig az egri minorita templomban volt, majd Pécs-Ürögre került, ahonnan 1973. október 25-én hozták vissza Sajópálfalára, eredeti helyére.

A település érdekessége, hogy innen származik az ország legrégebbi görögkatolikus kottás énekeskönyve, melyben 1755-ös dátum szerepel és azt Fekete János helyi kántor másolta. Minderről az énekeskönyv feljegyzései tanúskodnak, mely jelenleg az Egri Érseki Könyvtárban található. A faluban a közelmúltban kolostor is épült görögkatolikus női szerzeteseknek.

A zarándoklat második állomása Edelény volt, ahol elsőként a borsodi tájházat, majd a közelmúltban felújított barokk kastélyt tekintették meg a résztvevők. A napot borkóstoló zárta az edelényi Császta hegyközségben.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle