Házasság és család – Ferenc pápa megújította a II. János Pál-intézetet

2017. szeptember 21. csütörtök 19:45

Ferenc pápa szeptember 8-án keltezett, szeptember 19-én nyilvánosságra hozott motu propriója értelmében újjáalakul a II. János Pál pápáról elnevezett, a család és a házasság kérdéseivel foglalkozó intézet, és bővül kompetenciájának köre.

A Summa familiae cura kezdetű motu proprióval a Szentatya megalapította a II. János Pál Pápai Teológiai Intézetet a házasság és a család kérdéseinek vizsgálatára, az 1981-ben alapított hasonló nevű pápai intézet helyébe. Szeptember 19-én hozták nyilvánosságra a döntést, melynek értelmében pasztorális, missziós és tudományos szinten egyaránt bővül az intézet tevékenységi köre, annak érdekében, hogy „napjaink családjainak valóságát a maga teljességében láthassuk, öröm- és árnyoldalaival együtt”.

A szeptember 8-i keltezéssel ellátott motu proprióban Ferenc pápa megemlékezik arról, hogy az intézetet II. János Pál pápa alapította, akit az 1980-as püspöki szinódus után nagy aggodalommal töltött el a családok helyzete. Az intézet a Pápai Lateráni Egyetemen kapott helyet, és az évek folyamán valamennyi kontinensre kiterjedt a tevékenysége.

Az elmúlt években az Egyház kiemelt fontosságot tulajdonított a házasság és a család kérdéseinek, amint azt a 2014-es és 2015-ös szinódus is tükrözte, melyek eredményeinek összegzését olvashatjuk az Amoris laetitia kezdetű szinódus utáni apostoli buzdításban, mely 2016-ban jelent meg.

Mindezeknek az eseményeknek köszönhetően megújult tudatossággal fordul az Egyház a család evangéliuma felé, és új pasztorális kihívásokkal néz szembe – fogalmaz Ferenc pápa, és hangsúlyozza, napjaink antropológiai és kulturális változásai miatt analitikus és sokoldalú megközelítésre van szükség.
Tudatosan és szenvedéllyel kell értelmeznünk a hit bölcsességét egy olyan közegben, amelyben a társadalmi struktúrák sokkal kevésbé támogatják az egyéneket az érzelmek és a család terén, mint a múltban. A szeretet bölcsességével és bölcs realizmussal kell tekintenünk napjaink családjainak valóságára, hogy „a maga teljességében láthassuk azt, öröm- és árnyoldalaival együtt”.

Ennek fényében Ferenc pápa új keretet szánt a II. János Pál-intézetnek, amelyben a szent pápa céljait még jobban beteljesítheti az intézmény. A motu proprio kibővíti az intézmény kompetenciájának körét pasztorális és missziós téren egyaránt. Az új intézmény, mely továbbra is a lateráni egyetem keretein belül működik majd, tudományos szempontból vizsgálja a házasság és a család kérdéseit, hogy az egyetemes Egyház jobban betölthesse küldetését.

Forrás: Zenit.org

Fotó: Jason Hutchens/Wikimedia

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54