Helyreigazítást közölt a magyar szentszéki nagykövetség a Vatican Insider hírportálon

Hazai – 2014. szeptember 12., péntek | 9:30

„Magyarországon nincsen night clubnak átalakított templom” címmel jelentetett meg helyreigazítást Győriványi Gábor szentszéki nagykövet és Tóth Tamás pápai káplán, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora csütörtökön a Vatican Insider hírportálon – tájékoztat az MTI.


A helyreigazítás egy szeptember 8-án megjelent cikkre vonatkozik, amely a már nem templomként működő egykori templomépületek sorsával foglalkozott.

A Vatican Insider honlapon megjelent írás – Gianfranco Ravasi bíborosnak, a Kultúra Pápai Tanácsa elnökének egy korábbi kijelentéseire hivatkozva – azt állította, hogy Magyarországon egy volt bazilika éjszakai szórakozóhellyé alakult át, ahol az oltáron éjszaka sztriptíz folyik.

„Magyarországon nincsen egy bazilika sem, amely night club lett, és amelynek oltárán éjszakánként szriptíz folyik” – szögezte le levelében Győriványi Gábor, a Szentszéknél akkreditált magyar nagykövet és Tóth Tamás, a PMI rektora.

A Vatican Insider cikkét helyreigazító levél emlékeztet rá, hogy ugyanez a téves hír, amely félreértelmezte Ravasi bíboros korábbi kijelentéseit, már 2009-ben is megjelent a sajtóban, és ezt akkor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már cáfolta.

A Vatican Insideren megjelent helyreigazítás itt olvasható.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének 2009. november 27-én megjelent közleménye.

Mivel a tömegtájékoztatási eszközökben sokkoló hírek jelentek meg egy magyarországi templom sztriptíz bárrá alakításáról, melyről állítólag Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke nyilatkozott volna, felvettük a kapcsolatot az Apostoli Szentszékkel, minthogy hazánkban ilyen esetről egyáltalán nem volt tudomásunk. Ravasi érsek úr hivatalosan közölte, hogy újságírói pontatlanságról van szó, ő az esettel nem Magyarországon, hanem egy másik kelet-európai országban találkozott. Ott sem az Egyház fordította ilyen célra templomát, hanem a korábban államosított vagy más módon világi kézre került templomok egyikében fordult elő ilyen eset. Hozzáfűzte, hogy a kérdés abban az összefüggésben merült fel, hogy a kommunista rendszer idején tömegesen pusztították el az egyházi kulturális javakat, műemlék épületeket, könyvtárakat, vallásos tárgyú műalkotásokat. Ezeknek az értékeknek a számbavétele, megóvása és méltó bemutatása népeink azonosságát, önbecsülését, kulturális felemelkedését szolgálja. Az istentisztelettel és a hittel közvetlenül kapcsolatos műalkotások pedig éppen a képi kultúra mai korszakában hitünk továbbadásának hatékony eszközei.

Forrás: www.katolikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria