Henri Boulad üzenete Egyiptomból: a pápalátogatás forradalmi változást indított el!

Kitekintő – 2017. május 1., hétfő | 19:02

Ferenc pápa április 28-29-én apostoli látogatásra Egyiptomba érkezett. Az Alexandriában élő, Henri Boulad, egyiptomi jezsuita április 30-i telefonüzenetében röviden értékelte a szentatya útját.

Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza vezetője a facebook profilján április 30-án, az alábbi rövid üzenetet osztotta meg.

„Áldja meg Isten a pápának ezt a látogatását, teremjen sok jó gyümölcsöt!” – „Elképzelhetetlen volt számomra, ami most történt. Hihetetlen, hogy a pápalátogatás 27 órája micsoda forradalmi változást indított el a keresztény-muszlim kapcsolatokban itt, Egyiptomban. Megváltoztattam véleményemet a pápával kapcsolatban. Úgy látom, az ő véleménye és gondolkodása is változott a migránsokkal kapcsolatban... És jobban értem a pápa korábbi gondolkodását is...”.

P. Boulad ma hívott és mondta ezeket. Deo gratias! – Imádkozzunk, hogy Isten az elindult jó megvalósítását általunk is tudja továbbvinni, mi is készek legyünk a jó, a jobb irányba változni... – zárja bejegyzését Sajgó Szabolcs.

Mint arról tudósításainkban részletesen beszámoltunk Ferenc pápa egyiptomi látogatásának idején:

– felszólalt az Azhar Egyetemen tartott nemzetközi békekonferencián, ahol a szunnita vallási előljárók és tudósok előtt hangsúlyozta: „Szót kell emelnünk az emberi méltóság és az emberi jogok megsértése ellen, rá kell mutatnunk bármilyen gyűlöletnek a vallás nevében történő igazolási kísérleteire, és el kell ítélnünk ezeket mint Isten bálványimádó meghamisításait. Az ő neve szent, ő a béke Istene, a szalam-Isten.”

– közös nyilatkozatot írt alá II. Teodor kopt pápával, amelyben a katolikus és kopt egyház kölcsönösen elismerik a keresztség szentsége kiszolgáltatását.

– imádkozott a helyi keresztény vezetőkkel a tavaly decemberi terrortámadás áldozataiért, ahol kifejezte hogy a vér valóságos ökumenizmusa támogatásával közeledve egymáshoz, „Imádkozzunk, hogy ez a sok áldozat nyissa meg egy olyan jövőnek az útját, amelyet a köztünk lévő teljes közösség és a mindenkire ráköszönő béke jellemez.”

– szentmisét mutatott be a katolikus híveknek, ahol hangsúlyozta: „Az igaz hit az, amely jótékonyabbá, könyörületesebbé, becsületesebbé és emberségesebbé tesz; az, amely arra indítja szívünket, hogy mindenkit önzetlenül szeressünk, különbségtétel és kivételezés nélkül; az, amely arra késztet, hogy a másikban ne legyőzendő ellenséget lássunk, hanem testvért, akit szeretnünk, szolgálnunk, segítenünk kell; az, amely arra ösztönöz, hogy terjesszük, védelmezzük és éljük a találkozás, a párbeszéd, a tisztelet és a testvériség kultúráját; az, amely arra késztet, hogy legyen bátorságunk megbocsátani annak, aki árt nekünk, hogy felsegítsük azt, aki elesett”.

Forrás: Sajgó Szabolcs facebook oldala

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria