Család a művészetben – Elkezdődött a Magyar Katolikus Kulturális Hetek Szombathelyen

Kultúra – 2015. október 1., csütörtök | 16:28

A Szombathelyi Egyházmegyében szeptember 30-án – az országos programokhoz kapcsolódva – kezdetét vette a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozata. Az egyházmegyében több településen is színvonalas programokat kínálnak.

A Martineum Felnőttképző Akadémia adott helyet az egész hónapon át tartó Magyar Katolikus Kulturális Hetek megnyitójának. Mint Simon Katalin, az szombathelyi egyházmegyei programok főszervezője elmondta, hetedik alkalommal kerül sor a rendezvénysorozatra, amelynek célja az egyházi értékekre irányítani a figyelmet. Több helyszínen, a megyeszékhely mellett Vasváron, Jánosházán, Celldömölkön és Sárváron is rendeznek programokat az egyházmegyében. Az idén a „Család a művészetben” mottó jegyében állították össze a rendezvénysorozatot. Így nyílt kiállítás a Martineum Felnőttképző Akadémián a Vas megyében jól ismert Tóth család tagjainak művészeti alkotásaiból.

A művészetekből merítve mutassuk meg a katolikus kultúra jegyeit – mondta köszöntőjében Veres András megyéspüspök. A főpásztor rámutatott, hogy a rendezvénynek van evangelizációs szándéka is: a múltból ránk hagyott művészeti értékek fontos üzenetet hordoznak a mai, szekularizált világban élő embernek. A rendezvény célja, hogy az emberek gondolkodjanak el a házasságról, a családról, és ismerjék meg, kerüljön a figyelem középpontjába az isteni értékrend.

Prokopp Mária művészettörténész rövid beszédében kiemelte: minden megnyitó találkozás a művészettel, ünnep. Amikor pedig egy család közös tárlata nyílik meg, az különösen jelentős esemény. A művészet az anyagvilág fölé emeli a lelket, ezért fontos, hogy vannak, akik alkotnak. A Tóth család pedig jó példa arra, hogy nemcsak a talentumot kapták meg, hanem volt lehetőségük ezt kibontakoztatni, és ezzel másoknak is örömet okozni.

Ezt követte a rendhagyó találkozás az alkotókkal: a Tóth család tagjai tanúságot tettek hitükről, művészetükről, az Istenhez és egymáshoz való viszonyukról. Tóth Csaba a Martinus.hu-nak elmondta: az eseményről egy nagyon fontos eleme „hiányzott” a keresztény család gondolatkörének, ez pedig a templom. A keresztény család és a templom elválaszthatatlanok egymástól. A család összetartó erejének az egyik, ha nem a legfontosabb eleme a templomi közös jelenlét.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria