Cserháti Ferenc látogatást tett a chicagói Szent István király-templomban

Külhoni – 2016. április 29., péntek | 14:45

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök észak-amerikai látogatása során április 27-én felkereste a chicagói Szent István király-templomot, és szentmisét mutatott be a magyar közösségnek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Skerl Alfonz East Chicago-i plébános kíséretében érkezett a Szent István király-templomba Cserháti Ferenc püspök, akit a templom adminisztrátora, a lengyel származású Maciej Galle köszöntött.

A külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök röviddel megérkezése után magánbeszélgetést folytatott Szebényi Ferenc chicagói főkonzullal. Ezt követően Cserháti Ferenc a magyar templom helyzetéről és mindennapjairól beszélgetett Galle atyával, Skerl Alfonz tolmácsolása mellett. A püspök este szentmisét mutatott be a Szent István király-templomban az adminisztrátor és az East Chicago-i plébános koncelebrálásával.

A viharos idő ellenére szép számmal jelentek meg a szertartáson a magyar egyházközség hívei és vendégei. Cserháti Ferenc szentbeszédében hangsúlyozta, hogy a hazájuktól elszakadt ’45-ösöknek és ’56-osoknak misszionáriusoknak kell lenniük, és kötelességük a fiatal generációnak továbbadni Szent István örökségét. Hangsúlyozta az összetartást, a fiatalok bevonását a munkába. Utalt Mindszenty bíboros chicagói látogatására, amely annak idején felszította a hit lángját. „Amerikai utam fő célja újraéleszteni a hitre való érzékenységet” – hangsúlyozta a külföldi magyarok ellátásával megbízott püspök. Cserháti Ferenc kifejezte örömét, hogy a pünkösd vasárnapján elsőáldozó gyerekek oktatását Skerl Alfonz magyar nyelven végezte.

A szentmise után a templom Mindszenty termében találkozott és beszélgetett a püspök a chicagói magyar templomi közösség tagjaival, a helyi egyesületek vezetőivel és az anyanyelvű foglalkozást nyújtó magyar iskola oktatóival.

Forrás és fotó: Szent István Király Római Katolikus Magyar Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria