Dürer metszetei is láthatók a nagyváradi püspöki palotában nyílt kiállításon

Kultúra – 2016. április 26., kedd | 16:09

Német reneszánsz és barokk művészek metszeteiből nyílt kiállítás április 22-én a nagyváradi püspöki palotában a 25. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében. A tárlat legnagyobb érdeklődést keltő darabjai Albrecht Dürer (1471–1528) eredeti réz- és fametszetei.

A tárlatot Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Huszár István nagyváradi alpolgármester, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, Ana Martin kurátor, valamint Lakatos Attila egyházmegyei kulturális referens nyitották meg.

Ez a kiállítás az értékek, a szépség megosztását jelenti – fogalmazott nyitóbeszédében a megyéspüspök, majd arról beszélt, hogy a kulturális értékek olyan hidakat képezhetnek, amelyek összekötik a mai világban gyakran elszigetelt embereket vagy közösségeket.

Huszár István alpolgármester a kiállítást létrehozó intézmények, vagyis a püspökség, a Körösvidéki Múzeum és az önkormányzat közötti párbeszéd fontosságáról szólt, míg Aurel Chiriac múzeumigazgató azért fejezte ki háláját, hogy az alpolgármester közbenjárásával végre sikerült bevonni az általa képviselt intézményt is a 25 éves hagyományra visszatekintő Festum Varadinumba.

A tárlat anyagát Ana Martin művészettörténész méltatta, megnyitóbeszédét Lakatos Attila tolmácsolta. Elhangzott: a Körösvidéki Múzeum metszetgyűjteménye 15–19. századi német, olasz, osztrák és francia alkotásokat is tartalmaz. Közülük a legértékesebbek Albrecht Dürer metszetei, akinek egyébként magyar kötődése is van: ősei a Gyula melletti Ajtósról származtak, a falu nevét pedig mint nemesi előnevet használták. Az ’ajtós, ajtókészítő’ ugyanis németül ’Thürer’.

A tárlaton a három eredeti Dürer-metszet mellett több korabeli másolat is látható: például Marc Antonio Raimondi olasz grafikus két alkotása a Mária élete sorozatból, valamint egy ismeretlen 16. századi német művész replikái: a Jézus a kertész, valamint az Ádám és Éva. Az osztrák iskola köréből Martin Engelbrecht metszetei, illetve Jacob Mathias Schmutzer Mária Terézia-portréja és az Egy szent mártírhalála című látható.

A tárlat felvonultatja még David Mehrer és a 18. századi Jeremia Gotlob Rugendas néhány alkotását, utóbbinak megtekinthetők a Pázmány Péterről, valamint esztergomi érsek elődjéről, Forgách Ferencről készített portréi is.

A kiállítás július elejéig várja a látogatókat.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria