Ferenc pápa novemberben Törökországba látogat

Kitekintő – 2014. szeptember 14., vasárnap | 12:30

Nagy örömmel vettük a hírt – nyilatkozta a török püspöki konferencia elnöke a pápa novemberi látogatásáról. A Vatikáni Rádió tudósítása.

„Nagyon örülünk a hírnek. Tudtuk, hogy a pápa tervezte útját Bartolomeosz ökumenikus pátriárkához, viszonozva annak római látogatását. A helyi egyház is reménykedett abban, hogy találkozhat majd a pápával. Bíztak benne, hogy az út során ellátogat szent helyekre, így. Mária házába Szmirnébe” – nyilatkozta Ruggero Franceschini szmirnei érsek, a török püspöki konferencia elnöke a SIR olasz katolikus hírügynökségnek.

A pápai út hossza és programja még nem ismert, november végére tervezik. November 30-án ünneplik Szent András apostol emléknapját. Hagyományosan szentszéki küldöttség utazik erre az alkalomra Törökországba, hogy részt vegyen az ökumenikus pátriárkátus szertartásain. Az érsek annak a reményének adott hangot, hogy a látogatás során lesz idő a helyi katolikus egyházzal való találkozásra is.

Ferenc pápa törökországi jelenlétével kapcsolatban elmondta: nagy ösztönzést adna a helyi katolikus közösségnek. Sok hívő elhagyja az országot a viszonylagos nyugalom ellenére is. Abban reménykednek, hogy találnak módot Törökország déli részének meglátogatására, ahol nagyszámú szíriai menekült található, ahol a helyzet aggasztó, gazdasági és társadalmi szempontból is – fogalmazott Ruggero Franceschini szmirnei érsek, a török püspöki konferencia elnöke.

Magyar Kurír