Megújul az albertfalvi Don Bosco-iskola fűtőrendszere

Hazai – 2014. július 27., vasárnap | 10:58

Felújítja fűtőrendszerét az albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda. A munkálatok során új szigetelést kap az épület nagy része, és korszerű hűtő-fűtő rendszert alakítanak ki – tájékoztatott a Gold Communications.

A teljes beruházással a tervek szerint 3,3 millió forinttal csökken az éves energiaköltség, ráadásul a nyári hűtés problémája is megoldódik a fővárosi intézményben, ahová 451 gyermek jár, és ahol 42 pedagógus dolgozik. A beruházáshoz 99,37 millió forinttal járul hozzá az Európai Unió a Környezet és Energia Operatív Program keretében. Ez az összeg a teljes költségvetés 85 százaléka.

A korszerűsítés során elsődleges szempont volt, hogy megújuló energiát használjanak az új fűtő- és hűtőrendszerhez.

Az energetikai program keretében a 38 centiméter vastag téglafalakra tízcentis Dryvit szigetelés kerül, és hetven centiméter magasságban lábazati szigetelést is készítenek, amely öt centiméter vastag. A mennyezetbe integrált hűtő-fűtő paneleket helyeznek, ami a jelenleg ismert legmodernebb, leginkább energiatakarékos megoldás. A hűtésre azért van szükség, mert az intézmény a nyári szünetekben is üzemel, helyet adnak rendezvényeknek, programoknak, szakmai konferenciáknak. A termekben található, negyvenéves öntöttvas radiátorokat korszerű lapfűtőtestekre cserélik.

A tervek szerint az éves energiaköltség 3,3 millió forinttal csökken, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig csaknem 25 tonnával lesz kevesebb, mint jelenleg.

A projektet 2013 novemberében kezdték el, a várható befejezés időpontja 2014. augusztus vége.

Magyar Kurír